De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan roept moslims over de hele wereld op om zich te verenigen in de strijd tegen het terrorisme in de regio.  

“Geen enkele natie en gemeenschap kan alleen oog hebben voor haar eigen comfort en toekomst, terwijl haar buren in ellende leven en terwijl hun broeders, die dezelfde taal spreken en zich naar Mekka keren, onderdrukt worden”, zei de Turkse president tijdens een toespraak in Bahrein.

“We kunnen niet waarborgen, dat de conflicten waarmee onze broeders in Syrië, Irak en Libië te kampen hebben, nooit naar Turkije zullen overwaaien. We kunnen niet langer wachten en moeten nu reageren,” voegde Erdoğan hieraan toe.

Gezamenlijke inspanningen

Erdoğan had het ook over de veiligheidscrisis in de regio. Volgens de president is terrorisme de oorzaak van verschillende problemen in het Midden-Oosten en kan er alleen vrede en een oplossing voor het terrorisme gevonden worden door gezamenlijke internationale inspanningen. “Een juridisch kader is nodig voor deze gezamenlijke inspanning. hoewel de V.N. dit kader al aanbiedt, moeten we intenser gaan samenwerken,” aldus Erdoğan.

Vrijzone in Syrië

De president noemde de humanitaire situatie een ramp en zei dat Turkije van plan is om een vrijhaven te creëren in Syrië met een oppervlakte tussen de 4000 en 5000 km². De president voegde hieraan toe dat Arabische en Turkmeense burgers zich zullen kunnen vestigen in deze zone.

3.000 terroristen uitgeschakeld

Volgens Erdoğan zal Turkije een actieve rol blijven spelen in de strijd tegen het terrorisme. “Turkije heeft meer dan 3.000 terroristen van DAESH geneutraliseerd tijdens operaties op het Syrisch grondgebied,” aldus Erdoğan. De Turkse president noemde DAESH een terroristische organisatie en benadrukte dat “islam een religie van vrede is”.

Eufraat Schild

Eind augustus 2016 lanceerden de Turkse strijdkrachten een militaire operatie, onder de codenaam Operatie Eufraat Schild, om haar Syrische grens te vrijwaren van terrorisme en steun te verlenen aan de internationale coalitie. Binnen het kader van deze operatie steunen de Turkse strijdkrachten de rebellencoalitie het Vrije Syrische Leger in hun inspanning om de strategische stad Al-Bab te veroveren.

Hürriyet

 

 

Afbeelding: uit artikel zelf (geen uitleg). AA Photo