De Ottomaanse sultan Mehmet II voert een epische strijd om de Byzantijnse hoofdstad Constantinopel en beïnvloedt eeuwenlang de geschiedenis. (Bron: Netflix.com)

De streamingdienst Netflix lanceerde de officiële trailer voor de historische serie ‘Rise of Empires: Ottoman’. De historische serie vertelt het verhaal van de verovering van Constantinopel door Fatih Sultan Mehmet II, de zevende Ottomaanse Sultan die regeerde van 1444 tot 1446 en nogmaals van 1451 tot 1481.

De serie – bestaande uit zes afleveringen – wordt uitgebracht op 24 januari 2020. In de historische miniserie komen diverse academici en historici aan het woord, waaronder geoloog en intellectueel Celal Sengor, vooral bekend voor zijn televisie-uitzendingen met zijn collega İlber Ortaylı, ook een academicus.

Bekijk hieronder de trailer (Nederlands)

video

Biografie Mehmed de Veroveraar

Mehmed II werd geboren in 1432 en kwam op de troon in 1444 toen zijn vader Murad II vrijwillig abdiceerde van de troon. Door de dreiging van de Hongaren en kruisvaarders uit het westen nodigde hij (of beval hij) zijn vader uit om terug het rijk te leiden. Mehmed nam daarna terug plaats op de troon in 1451.

Op 29 mei 1453 veroverde Sultan Mehmed II Istanbul, toen nog Constantinopel genoemd, van de Byzantijnen die het Oostelijke Romeinse Rijk voor meer dan 1000 jaar hadden geregeerd.

Intellectuele scherpzinnigheid

Naast zijn militaire successen is Mehmed II ook gekend voor zijn intellectuele scherpzinnigheid. Hij introduceerde het millet-systeem dat religieuze vrijheid gaf aan de niet-moslims van het rijk en de Ottomanen voor de komende 450 jaar een sterke positie gaf.

Mehmed overleed in 1481 na het voeren van grote oorlogen en het maken van wetten gedurende drie decennia. Zijn lichaam werd begraven in een tombe in het hof van de Fatih Moskee in Istanbul.

Bekijk hieronder de trailer (Turks)

A.G.