51 goals in 112 interlands voor Turkije, op handen gedragen door de fans van Galatasaray. De man die op het EK in 2000 België eigenhandig in diepe rouw dompelde. Die de Turken het brons schonk twee jaar later, op het WK in Japan en Zuid-Korea nadat hij nota bene in de kleine finale al na 11 seconden wist te scoren.

Hakan Sükür kwam in het verleden uit voor onder meer Galatasaray, Inter, Parma en Blackburn Rovers en maakte voor die clubs 260 doelpunten. Van de roem van toen is nu niets meer over. Sükür is gevlucht uit Turkije en werkt nu voor Uber als taxichauffeur in de VS.   

Volgens Ankara zou Hakan Sukur zijn fortuin verleend hebben aan de terroristische Gulen/FETÖ-groepering. Een misdaad waarop in Turkije een gevangenisstraf staat en in sommige gevallen zelfs een levenslange celstraf wordt gevorderd.

Fethullah Gülen was samen met zijn terreurnetwerk (FETÖ) verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016. 251 mensen lieten hierbij het leven, 2200 raakten gewond.

Het leven van Sükür is de laatste jaren gigantisch veranderd. De voormalig topspits werd in zijn land lange tijd op handen gedragen, maar verdient tegenwoordig zijn geld als taxichauffeur voor Uber in de V.S..

Hakan Sükür verdiende als profvoetballer veel geld, maar heeft nu naar eigen zeggen niets meer. “Iedereen die iets met mij te maken heeft, heeft nu problemen.”

Sükür vertrok naar de Verenigde Staten. Inmiddels is hij taxichauffeur voor Uber en probeert hij op die manier zijn geld te verdienen. Teruggaan naar Turkije is voorlopig geen optie. Hij is daar niet meer welkom en wordt bij terugkomst direct gearresteerd.

Snelste goal ooit in een wedstrijd op WK

Hakan Sukur, de ex-kapitein van het Turkse elftal, scoorde in 2002 de snelste goal ooit in een wedstrijd op de eindronde van een wereldkampioenschap. In het Zuid-Koreaanse Daegu liet de 30-jarige spits in de kleine finale tegen gastland Zuid-Korea al na elf seconden de netten trillen.

 

Twitter