Özge Akbulut

Özge Akbulut is onderzoekster aan de Sabancı-universiteit in Istanboel. Ze werd genomineerd voor de prestigieuze Britse Newton Prize voor haar inspanningen in de strijd tegen borstkanker.

Ze ontwikkelde een techniek om chirurgen te leren tumoren weg te snijden zonder daarbij gezond weefsel te verwijderen. Als haar project het haalt, krijgt ze een mooi geldbedrag van 500.000 pond.

Aan de krant Milliyet legt Akbulut uit hoe haar project tot stand is gekomen.

“Bij vrouwen is borstkanker de meest voorkomende kanker. Bij onze modellen van een borst kunnen chirurgen zien hoe ze de borst zo goed mogelijk kunnen behouden. Omwille van de coronacrisis moesten veel studenten, dus ook studenten chirurgie, wereldwijd overschakelen op online lesmethoden. Ons project moet bijdragen aan een oplossing om online opleiding te combineren met fysieke training.”

Özge Akbulut

De nieuwe modellen zouden in staat zijn om de hand-oogcoördinatie van de chirurgen te meten terwijl ze erop oefenen. Later zal het systeem dan feedback kunnen geven over hoe vlot hun werk aan het model was.

“Een dergelijke trainingsvorm is voorlopig nog ongezien. Het systeem moet toegankelijk zijn voor alle chirurgen in opleiding ter wereld. Er komt ook een platform waarop alle studenten die het systeem gebruiken, met elkaar kunnen chatten en vragen kunnen stellen.”

Toonaangevende Britse experts

Voor het project werkte Akbulut samen met toonaangevende Britse experts zoals Sue Down van de universiteit van East Anglia, Mel McKendrick van de Heriot-Watt-universiteit, en medewerkers van de Royal Academy of Engineering. De onderzoekers krijgen steun van de Britse stichting tegen borstkanker.

“We willen opleidingen chirurgie voor iedereen toegankelijk maken”, vertelt Akbulut.

https://www.surgitate.com/index.asp

De Turkse is ook oprichter van Surgitate, een bedrijf dat synthetische modellen van organen en weefsels maakt die gebruikt worden bij simulaties van een operatie. Ze verwacht dat het project binnen anderhalf jaar operationeel kan zijn.

“Tot nu toe werken we voornamelijk met modellen van borsten, maar als het systeem goed werkt, kunnen we het ook toepassen op andere organen.

De winnaar van de Newton Prize wordt in november bekend gemaakt.

K.L.

(Bron: Hürriyet)