“We hebben nog 5 oudere mensen verloren aan het virus. Zij leden aan een verminderde immuniteit”, liet minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca vrijdagavond weten. Vandaag lieten 12 ouderen het leven, dat maakte de minister zaterdagavond bekend op Twitter. Dat betekent dat in Turkije nu 21 mensen aan het Coronavirus zijn bezweken. Er zijn in totaal 947 mensen besmet met het virus.

Op vrijdag werden 3.656 mensen getest. 311 mensen hadden werkelijk het virus. Zaterdag werden er 2.953 personen getest, 277 personen werden positief getest.

“Al de dodelijke slachtoffers zijn oudere mensen”, zegt de minister. Hij roept de burgers ook op om goed voor de ouderen te zorgen. “Laat ons onze inspanningen onverminderd voortzetten. Laat ons geen enkel moment slabbakken”, besluit hij.

Verscherpte maatregelen

Op dit moment is er in Turkije nog geen uitgebreide quarantaine, maar verscherpte maatregelen en het feit dat burgers zich strikt houden aan het advies van gezondheidsdiensten, laten zich voelen in het dagelijkse leven.

Straten, pleinen en bekende monumenten die normaal vol mensen zijn, zijn nu leeg. Op vrijdag maakte de presidentiële dienst per decreet bekend dat alle wetenschappelijke en culturele evenementen tot eind april zijn uitgesteld in een poging verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Vermenigvuldigen

Als de huidige trend zich verderzet, zal het aantal besmettingen zich de komende tijd blijven vermenigvuldigen. In een emotionele toespraak eerder deze week riep president Erdogan de burgers op om minstens 3 weken thuis te blijven, maar legde hij geen uitgaansverbod op. De meeste mensen blijken gehoor te geven aan zijn oproep, want steeds minder mensen zijn op straat te zien.

Burgemeester van Istanbul

Naast de overheid voeren ook veel gemeenten nieuwe maatregelen in om de crisis aan te pakken en hun burgers te beschermen. Zo kondigde Ekrem İmamoğlu, burgemeester van de grootste stad Istanboel, vrijdag aan dat markten in de buitenlucht alleen nog voedsel  mogen verkopen en minder kramen zullen hebben. De gemeente ziet die markten, die in elke wijk voorkomen, als een prioriteit. Die markten trekken veel volk aan en vormen daardoor een belangrijke plek om besmet te geraken.

Openbaar vervoer beperkt

Verder richt de gemeente over heel het grondgebied plekken op waar taxi’s en minibusjes ontsmet kunnen worden. Ook is het niet meer mogelijk om doorheen de hele dag gebruik te maken van het openbaar vervoer. De burgemeester roept oudere mensen op om geen gebruik te maken van het openbaar vervoer, tenzij echt noodzakelijk, want bussen, metro’s, … geraken snel volgepakt met mensen waardoor ze heel gevaarlijk worden voor chronisch zieken.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)