De meeste arbeiders die tijdens protesten op 14 september gearresteerd werden, zijn vrijgelaten volgens de gouverneur van Istanbul Vasip Sahin. De demonstraties kwamen er wegens de slechte werkomstandigheden bij de bouw van de nieuwe luchthaven in Istanbul.

Ongeveer 275 van de 401 arbeiders werd vrijgelaten, zei hij. Hij beweerde dat er onder de gearresteerde personen “buitenstaanders die geen arbeiders zijn” waren. Die buitenstaanders kwamen volgens hem voor “provocatieve handelingen”.

De gouverneur zei dat mensen die geen overtreding hebben begaan, vrijgelaten zullen worden nadat de openbare aanklagers de nodige procedures afwikkelen.

Afgelopen week begonnen honderden arbeiders te staken als protesten tegen wat zij “verschrikkelijke” werkomstandigheden noemden. De veiligheidsdiensten kwamen tussen en vuurden traangas om de protesterende arbeiders uiteen te drijven.

 “De arbeiders hebben bepaalde eisen voorgelegd nadat er problemen waren met de vertragingen van de shuttlebussen. Functionarissen, waaronder de gendermariebevelhebber van de provincie, kwamen ter plekke en coördineerden de inspanningen om de gemoederen te bedaren. Ze spraken met zowel de arbeiders als met de directie van het bedrijf,” zei Sahin.

Volgens de gouverneur hervatten de arbeiders het werk op 15 september. “De werkgever heeft reeds actie ondernomen om de problemen die de arbeiders aanklaagden, op te lossen. Het bedrijf zal ook tegemoetkomen aan de eisen van de arbeiders,” zei Sahin.

Sahin beweerde dat er geen incidenten meer zijn op de bouwwerf. De vakbond Dev Yapi-Is had eerst beweerd dat ongeveer 500 arbeiders waren gearresteerd maar 167 later waren vrijgelaten.

Basiseisen

De stakende arbeiders gaven een lijst van basiseisen, zoals betere veiligheidsmaatregelen, meer shuttlebussen en betere levensomstandigheden. Ze eisten ook dat de stakende arbeiders niet ontslagen zouden worden en vertraagde lonen uitbetaald zouden worden.

De arbeiders klaagden ook over de containerhuizen op de werf waar ze slapen en over wandluizen die hun bedden infecteren.

Een verklaring gepubliceerd door IGA, het bedrijf opgericht voor de bouw van de derde luchthaven van Istanbul, zei dat de arbeiders “bedroefd” waren omdat ze onder de regen moesten wachten op de ochtend van 14 september door de vertraagde shuttles die hen naar de werfsite brengen.

In februari zei de Minister van Werk dat 27 arbeiders omgekomen waren sinds het begin van de bouw in 2015.

Hurriyet

T.A.