Turkije heeft geen plannen om een militaire basis te vestigen in Turks-Cyprus. De Turkse Strijdkrachten (TSK) zullen de inzet van troepen in de regio wel verhogen. Dit waren de woorden van de Turkse president tijdens een toespraak vorige zondag.

“We zullen het aantal soldaten niet reduceren, integendeel, we zullen dit aantal verhogen,” zei Erdogan tijdens een interview op zijn terugweg van Azerbeidzjan naar Turkije. De president reageerde op de recente mediaberichten die beweerden dat de Turkse Strijdkrachten hebben voorgesteld om een militaire basis op te richten in Turks-Cyprus.

“Het probleem in Turks-Cyprus draait niet om een militaire basis,” haalde hij aan. Hij benadrukte dat Turks-Cyprus dicht bij Turkije ligt en dat het eiland dus makkelijk bereikbaar is als het nodig zou zijn. “Het duurt slechts enkele minuten om het eiland te bereiken. Dit geldt echter niet voor Griekenland. We hoeven daar dus geen basis te vestigen,” concludeerde hij.

De president sprak ook over de vredesplannen voor het verdeelde Cyprus die meerdere keren werden verworpen door de Grieken. “Van nu af aan nemen we het heft in eigen handen,” voegde de president toe.

Laatste ronde van de vredespoging

De Turks-Cypriotische en Grieks-Cypriotische leiders zijn in juni vorig jaar samengekomen om hun 43 jaar durende geschillen uit te praten. De laatste ronde van de vredespoging mislukte echter. De Grieken keerden zich tijdens de meeting tegen de aanwezigheid van Turkse troepen op het eiland. Ook verwierpen ze Turkije als garantsteller in het verdrag.

Het eiland is sinds 1974 verdeeld nadat Turkse troepen tussenbeide kwamen na een Griekse staatsgreep die gericht was op een eenwording met Griekenland. In 1983 verklaarde het door Turkije bezette gebied zich onafhankelijk onder de naam Turkse Republiek Noord-Cyprus.

Momenteel erkent alleen Turkije het als een onafhankelijke staat. De status van het eiland blijft onbeslist ondanks een reeks vredesvoorstellen, waaronder het Annan-plan van de Verenigde Naties, dat werd verworpen door de Grieks Cypriotische kiezer.

Hurriyet

O.A.