Cengiz Koçak is een base jumper die in Turkije bekendstaat als ‘batman’. Hij was parachutist in het Turkse leger en volgde later een opleiding om te kunnen basejumpen.

Nu hij manager is van de kabelbaan op de berg Babadağ, kan hij elke dag van 2.000 meter naar beneden vliegen.

Een vermoeiende werkdag kan de drang aanwakkeren om zo snel mogelijk naar huis te gaan. Voor wie in grote steden woont, verergeren de files het. Voor Cengiz Koçak is het geen probleem.

De manager van een kabelbaanbedrijf in Zuid-Turkije kan na zijn werk letterlijk naar huis “vliegen”.

Misschien is het een teken dat hij een workaholic is, maar Koçak, een base jumper en wingsuit professional, klaagt niet.

Koçak, een voormalig commando die in 1991 met parachutespringen begon, heeft als wingsuit- en base-jumper talloze titels behaald op wedstrijden waarin hij Turkije en de Turkse Strijdkrachten (TSK) vertegenwoordigde.

In de jaren 2000 werd basejumpen zijn passie en volgde hij trainingscursussen in de Verenigde Staten om zijn vaardigheden aan te scherpen.

Al snel werd hij een bekende naam onder wingsuit-professionals en introduceerde hij nieuwe springlocaties bij Turkse liefhebbers van de sport.

Ongeveer een maand geleden werd hij aangesteld als manager van een bedrijf dat een kabelbaan exploiteert op Babadağ, een berg in het zuidwesten van de provincie Muğla die populair is bij paragliders.

Elke dag draagt Koçak een tas met zijn wingsuit naar zijn werk, dat zich op meters afstand bevindt van een spectaculair uitzicht op Ölüdeniz, een populair vakantieoord dat bekend staat om zijn ongerepte stranden.

Cengiz Koçak trekt zijn wingsuit aan na afloop van zijn werkdag op de berg Babadağ in de provincie Muğla, in het zuidwesten van Turkije, 19 juni 2021. (AA FOTO)

Als zijn dienst erop zit, trekt Koçak het pak aan en springt van ongeveer 2.000 meter naar de kust, waar hij zijn auto parkeert en naar huis gaat.

“Het duurt maar een paar minuten om te landen. Als ik erheen zou rijden, zou het 40 minuten duren en als ik de kabelbaan zou nemen, zou het 25 minuten zijn. Ik hou van springen vanaf hier,” vertelde hij Anadolu Agency (AA).

Koçak is ook een productieve gebruiker van sociale media waar hij video’s en foto’s van zijn sprongen deelt en zegt dat meer mensen geïnteresseerd zijn in het zien van Babadağ en Ölüdeniz.

“Ik wou dat meer mensen aan luchtsporten deden. Babadağ is een uitstekende plek om ze te promoten,” zegt hij.

Hij voegde eraan toe dat het zijn “droombaan” is. Naast wingsuit vluchten, sluit Koçak zich af en toe aan bij paragliders die in de buurt van zijn kantoor opstijgen.

“Soms stijgen we tegelijk op. Ik denk dat ik de enige persoon ter wereld ben die met een wingsuit pendelt,” zegt hij.

Bron: Turkse media