İrem Çiçek

Het disciplinaire comité van de partijafdeling in de provincie Istanboel van de CHP heeft 3 leden uit de partij gezet omdat zij zich niet hielden aan de beslissing om niet meer mee te werken aan programma’s van bepaalde televisiezenders.

Ümit Kocasakal en İrem Çiçek werkten mee aan een programma van CNN Türk en Mehmet Sevigen leverde tijdens een programma op A Haber kritiek op het standpunt over Libië dat zijn Republikeinse Volkspartij inneemt. Zij werden op 9 maart al uit de partij gezet, maar werden daar pas woensdag van in kennis gesteld.

Tuncay Özkan, vicevoorzitter van de belangrijkste oppositiepartij en volksvertegenwoordiger voor de provincie Izmir, kondigde op 6 februari aan dat de partij niet meer meewerkt met CNN Türk omdat de zender in haar verslaggeving bevooroordeeld zou zijn ten opzichte van de CHP. Sindsdien verschijnen CHP-politici niet meer in programma’s van de zender.

Çiçek was de eerste die via sociale media reageerde op de beslissing om haar uit de partij te zetten. Volgens haar is de beslissing onrechtvaardig. Zij zegt niet als politicus aan het programma te hebben deelgenomen waardoor ze onterecht uit de partij werd gezet.

“Net nu iedereen wordt gevraagd thuis te blijven, kreeg ik te horen wat er beslist werd. Ik bedank de collega’s die het niet eens zijn met de beslissing. De partij is niet meer liberaal en democratisch, en daarom zal ik de nieuwe principes die mijn partij nu aanhangt, bestrijden. Het gebeurt steeds vaker dat de CHP mensen uit de partij zet, en ik zal vechten tegen de ingesteldheid van het partijbestuur. Het partijbestuur mag de leden niet opleggen aan welke programma’s ze mogen deelnemen. Mensen moeten dat zelf kunnen beslissen”, zegt ze.

Ümit Kocasakal (links) en Mehmet Sevigen (rechts)

Voor Sevigen heeft de beslissing niets te maken met CNN Türk. Dat vertelde hij aan Independent Türkçe. “Ik heb niet meegewerkt met CNN Türk. Ik ben wel 1 van de stichtende leden van de partij. Ik heb ervoor gezorgd dat onze voorzitter, Kemal Kılıçdaroğlu, naar de partij kwam.” Sevigen is het niet eens met het partijstandpunt in de kwestie rond Libië en vindt dat de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) het hierin bij het rechte eind heeft.

Kocasakal heeft naar eigen zeggen nog geen brief gehad. Hij zal pas reageren als hij de brief ontvangen heeft.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)