De eerste dokter die een besmetting met het coronavirus had gediagnosticeerd in Turkije, is nu zelf overleden aan COVID-19. Professor Cemil Taşçıoğlu is tevens de eerste beroepskracht uit de medische sector die aan het virus bezwijkt in Turkije.

Onur, de zoon van Taşçıoğlu, maakte de dood van zijn vader woensdag bekend op Twitter. Op 16 maart werd Taşçıoğlu in quarantaine geplaatst in de faculteit Geneeskunde van de universiteit van Istanbul.

Daar gaf hij les als professor in de interne geneeskunde en publiceerde verschillende artikels in medische tijdschriften. Op 17 maart testte hij positief op het coronavirus.

President Recep Tayyip Erdoğan betuigde op Twitter zijn medeleven aan de familie, de dierbaren en collega’s van de dokter. Hij noemde hem één van de waardevolste wetenschappers van Turkije.

Ook een hele reeks andere hoogwaardigheidsbekleders betuigden hun medeleven, waaronder parlementswoordvoerder Mustafa Şentop, vice-president Fuat Oktay en minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca.

Koca noemde Taşçıoğlu een man van goede wil die zijn leven gegeven heeft voor zijn beroep. Dat zei hij tijdens een persconferentie na afloop van een vergadering van de Wetenschapsraad over de dodelijke uitbraak.

Donderdag telde Turkije in totaal 356 Coronadoden en 18.135 besmettingen, aldus Koca.

Bron: Sabah

S.V.R.