Het Turkse ministerie van Arbeid heeft meegedeeld dat er in totaal 27 arbeiders om het leven zijn gekomen sinds de bouw van de derde luchthaven in Istanbul van start is gegaan.

“Volgens gegevens van het Instituut voor Sociale Zekerheid (SGK) zijn er 27 werknemers om het leven gekomen tijdens de constructie van de nieuwe luchthaven die van start is gegaan in mei 2015. Verkeersongevallen en gezondheidsproblemen hebben hun tol geëist,” verklaarde het ministerie vorige dinsdag.

Arbeidsongevallen

Veli Ağbaba, partijlid van de Republikeinse Volkspartij (CHP), verzocht de Minister van Arbeid, Jülide Sarıeroğlu, om informatie te verschaffen over de aard van de arbeidsongevallen die zich hebben voorgedaan tijdens de bouw van de luchthaven en het aantal werknemers dat om het leven kwam of gewond raakte.

Deze vraag kwam nadat er berichten opdoken die beweerden dat er meer dan 400 mensen zijn gestorven tijdens de constructie van de luchthaven. Het ministerie reageerde met bovengenoemde verklaring en voegde toe dat inspectie non-stop aanwezig is op de bouwwerf.

Ağbaba die ook coördinator is op de arbeidsbureaus van CHP, had eerder al bezorgdheid geuit over de veiligheid van de werknemers nadat het sterfpercentage bij ongevallen steeg met tien procent.

Onveilige toestanden

“De noodtoestand in Turkije zorgt voor onveilige toestanden op de werkvloer. Ook nalatigheid, desorganisatie en geweld op het werk zijn een gevolg van deze noodtoestand,” beweerde hij.

Ağbaba zei ook dat kinderarbeid floreert in Turkije. ”Van 601.000 werkende kinderen in 2012 naar meer dan 2 miljoen in 2017”, klonk het

In 2017 kwamen in totaal 2.006 werknemers om het leven bij werkgerelateerde arbeidsongevallen. Dit zijn er 36 meer vergeleken met het jaar ervoor.

Hurriyet