Foto: De 22-jarige Ertuğrul Köse

Bij gevechten met de PKK in het noorden van Irak is zondag de 22-jarige gesneuvelde Turkse soldaat, Ertuğrul Köse, martelaar geworden. Dat heeft het Turkse ministerie van Defensie bekendgemaakt.

De gesneuvelde soldaat liep tijdens gevechten zondag verwondingen op en overleed in het ziekenhuis, aldus een mededeling van het Turkse ministerie. Waar de gevechten plaatsvonden, preciseert het communiqué niet.

Turkije, een buurland van Irak, is eerder deze week een grootscheeps offensief genaamd “Tijgerklauw” gestart tegen de terreurorganisatie PKK. Die wordt door Ankara en de rest van de wereld als een terroristische organisatie beschouwd.

Sinds de start van de operatie zijn nu al twee Turkse soldaten omgekomen. Vrijdag maakte Ankara het overlijden bekend van een andere soldaat. Ook toen werd de plaats van de gevechten niet vermeld.

Operatie ‘Tijgerklauw’ en ‘Adelaarsklauw’

Operatie ‘Tijgerklauw’ (Pençe-Kaplan) is de opvolger van operatie ‘Adelaarsklauw’ (Pençe-Kartal) die op 15 juni van start ging.

Bij Operatie Adelaarsklauw (1) zijn al 81 PKK-schuilplaatsen en bevoorradingslijnen onder vuur genomen. Er zijn F-16-gevechtsvliegtuigen ingezet, met ondersteuning van onbemande gevechtstoestellen en tankvliegtuigen. Dat zegt minister van Defensie Hulusi Akar.

Het ministerie van Defensie zegt dat operatie Tijgerklauw (2) een reactie is op het toenemend aantal geslaagde en mislukte aanslagen van deze terroristische elementen. “Steeds vaker worden Turkse politiekantoren en militaire bases het doelwit van deze aanslagen.

Bron: Hürriyet