Bij Turkse bombardementen op PKK-doelwitten in Noord-Irak zijn 2 terroristen omgekomen. De gevechtsvliegtuigen voerden het bombardement uit in het kader van operatie ‘Adelaarsklauw’ (Pençe-Kartal), een militaire campagne die op 15 juni van start ging.

Een dag eerder liet het ministerie van Defensie weten dat Turkije de PKK een zware klap had toegediend.

De PKK is in Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten erkend als terroristische organisatie. Ze voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije. Daarbij lieten al minstens 40.000 mannen, vrouwen, kinderen en baby’s het leven.

De bombardementen werden voornamelijk uitgevoerd boven Sinjar, Qandil, Karacak, Zap, Avasin-Basyan en Hakurk in de bergen van Noord-Irak. In dat gebied heeft de PKK haar uitvalsbasis voor aanvallen tegen Turkije.

Foto: Sinjar Mountains, Irak

Operatie ‘Adelaarsklauw’ is een reactie op een toenemend aantal geslaagde, maar ook mislukte aanslagen tegen Turkse politiekantoren en militaire bases. Dat zegt het ministerie van Defensie.

Deze operatie, even als alle andere operaties waarbij terroristische groeperingen worden geviseerd, zijn bedoeld om de Turkse bevolking en de Turkse grenzen veilig te stellen.

Tijdens operatie Adelaarsklauw zijn al zeker 81 doelwitten onder vuur genomen, waaronder grotten waarin PKK-terroristen zichzelf of een voorraad wapens verborgen hielden.

De operatie wordt geleid door minister Hulusi Akar, samen met hoge officieren van de Turkse strijdkrachten. Er zijn F-16-gevechtsvliegtuigen ingezet, met ondersteuning van onbemande gevechtstoestellen en tankvliegtuigen.

“We zullen elk nest van terrorisme uitroeien, waar dat nest zich ook bevindt. De veiligheid van dit land is onze grootste bezorgdheid. Iedereen die ook maar iets met terrorisme te maken heeft, zal snel zijn verlies opmerken”, aldus Ibrahim Kalin, woordvoerder van president Recep Tayyip Erdoğan.

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu bedankt iedereen die bij de anti-terreuroperaties betrokken is. “We hebben de PKK in Noord-Irak een zware klap toegediend. Ons gevecht zal blijven verdergaan, zowel in binnen- als in buitenland.”

Ondanks de recente zware verliezen, blijft de PKK toch aanvallen tegen Turkse civiele en militaire doelwitten uitvoeren en werkt de groep met verschillende actieve cellen.

In het Noorden van Syrië werkt ze onder de noemer YPG zelfs samen met de VS. Ondanks de eigen terreuraanslagen was de YPG een Amerikaanse bondgenoot in de strijd tegen IS/DAESH. In de gebieden die de groep bevrijdde van de moslimfundamentalisten, voerde ze bombardementen uit tegen Syrische burgers.

De andere Turkse anti-terreuroperaties in Noord-Irak en Noord-Syrië waren onder meer de operaties Eufraatschild in 2017 en Olijftak in 2018.

Eufraatschild had de YPG en DAESH als doelwit. Met Olijftak werd de Syrische grensregio Afrin bevrijd van de YPG. In oktober 2019 ging operatie Vredesbron van start. Het doel daarvan was het opzetten van een bufferzone voor Syrische vluchtelingen die naar hun land willen terugkeren.

Enkele recente aanslagen door YPG/PKK vonden plaats in juli 2019 en in april dit jaar. Bij de aanslag in juli vonden 21 burgers in Azaz de dood.

In april, tijdens de Ramadan, kwamen 40 burgers, waarvan 11 kinderen, om in Afrin, toen een tankwagen werd opgeblazen.

Vorige week kwamen in de Oost-Turkse provincie Van 2 straatwerkers om en geraakten 8 anderen gewond toen hun dienstvoertuig onder vuur genomen werd met zelfgemaakte explosieven.

K.L.

(Bron: TRT World)