Duitsland beschouwt Turkije nu toch als land met een hoog risico op besmetting met COVID-19, en past daarom toch het reisadvies voor Turkije aan.

Dat is een streep door de rekening voor sommige leden van de Turkse gemeenschap die hun koffers al aan het pakken waren. De Turkse gemeenschap is de grootste groep migranten in Duitsland.

Remzi Gündüz reisde al naar Turkije via de grensovergang bij Kapıkule. Hij kon dat op 21 juni doen, voor de Duitse beslissing. Volgens hem is de beslissing alleen bedoeld om te voorkomen dat Turken naar hun land van herkomst gaan.

“We mogen wel naar Italië of Spanje gaan, hoewel die landen het slechter hebben gedaan dan Turkije in de strijd tegen het virus. Ik vermoed dat Duitsland de Turkse toeristische sector schade wil toebrengen”, vertelt hij aan Demirören Agency.

Gündüz, en iedereen die al naar Turkije ging, zou bij thuiskomst voor 14 dagen in thuisisolatie moeten gaan. Er zijn wel 4 Duitse deelstaten van de 16 die beslist hebben dat niet te verplichten.

Ook Murat Şaban vertrok naar Turkije. Aanvankelijk vertrok hij met een klein hartje, maar de autoriteiten stelden hem gerust. “Ik hoop dat we nergens in Duitsland in quarantaine zullen moeten.”

Turkije is teleurgesteld door de Duitse beslissing. Ankara roept Berlijn op om haar standpunt te veranderen. Op 20 juni liet minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu weten dat de Duitse beslissing niet onderbouwd is door de wetenschap.

Na Spanje en Italië is Turkije de 3de populairste toeristische bestemming voor Duitsers. In 2019 kreeg Turkije meer dan 5 miljoen Duitsers op bezoek. Volgens cijfers van de overheid was dat 11% meer dan het jaar ervoor. De Duitse overheid waarschuwt voor reizen naar Turkije en 160 andere landen buiten de EU.

Die waarschuwing loopt alleszins tot 31 augustus. Duitsland, samen met nog 130 andere landen, beschouwen Turkije als een land met verhoogd risico op besmetting met COVID-19. Ondanks de wereldwijde coronamaatregelen zijn er verschillende Turkse Europeanen die naar hun land van herkomst trokken. De meeste onder hen die met de auto reizen steken de Turks grens over in via de Noordwestelijke provincie Edirne, aan de grens met Griekenland en Bulgarije.

In de jaren 1960 trokken veel Turkse gastarbeiders naar Europese landen. Door verdragen met die landen, wonen er nu ongeveer 6 miljoen Turken in Europa. De meeste onder hen wonen in Duitsland, en stammen af van de gastarbeiders.

Gökay Sofuoğlu, vertegenwoordiger van de Turkse gemeenschap in Duitsland, vertelde op 21 juni aan de pers dat miljoenen Turkse Duitsers hun familie in Turkije willen bezoeken, maar niet zeker zijn of dat zou lukken.

“We krijgen steeds meer vragen of er nu reisbeperkingen voor Turkije zijn. Zowel voor mensen die met vakantie gaan, als voor mensen die hun familie willen bezoeken, is 14 dagen quarantaine een drempel.

Wie terugkomt, moet meestal onmiddellijk weer gaan werken. De reisbeperking zou niet gebruikt mogen worden als politiek wapen. De beslissing zou alleen van het aantal besmettingen met COVID-19 moeten afhangen”, aldus Sofuoğlu.

K.L.

(Bron: Sabah)