Turkije heeft studiebeurzen gegeven aan 20,000 Syrische studenten volgens een senior-afgevaardigde van een Turks educatie-instituut.

4,500 volledige beurzen

Sayit Yusuf is de voorzitter van het Presidentschap voor Turken in het Buitenland en Verwante Gemeenschappen (YTB).

“We hebben beurzen uitgereikt aan 20,000 Syrische universiteitsstudenten. Ongeveer 4,500 hiervan zijn volledige beurzen als een onderdeel van de Turkse studiebeurzen,” aldus Yusuf. Hij zei tevens dat Turkije Syriërs traint voor de reconstructie van hun land in de toekomst. De getrainde Syriërs zullen bijdragen aan deze reconstructie. De afgestudeerden zullen terugkeren naar hun land als “vrienden van Turkije”.

Educatie van vluchtelingen is van hoog belang

Educatie van vluchtelingen is een grote kopzorg voor Turkije. Turkije wil een betere integratie van vluchtelingen, aangezien er geen einde in zicht is bij het conflict, waardoor de gevluchte Syriërs langer in Turkije zullen moeten blijven. Van de 1,5 miljoen gevluchte kinderen, zijn er meer dan 610,000 ingeschreven op school. Het Ministerie van Educatie streeft ernaar ook hen in te schrijven. Door de massale noodgedwongen verplaatsingen en aanvallen, zijn de meeste Syriërs verplicht om uit school te stappen. Zo behoren ze tot de zogenaamde “verloren generatie” aan vluchtelingen zonder een goede educatie. Experten waarschuwen ervoor dat een gebrek aan educatie voor problemen zal zorgen bij de vluchtelingen in de toekomst. Het zou hun kans verlagen om te ontsnappen van economische afhankelijkheid.

Sabah