De tombe van Süleyman Shah zal uiteindelijk worden verplaatst naar de originele locatie vanaf men de Volksbeschermingseenheden (YPG) er verdreven heeft in Noord-Syrië. Dit zei de Vicepremier Fikri Işık.

Turks grondgebied

Op een live uitzending van de nieuwszender TRT Haber, zei Işık dat “de tombe van Süleyman Shah tijdelijk verplaatst was en ze terug naar haar eindbestemming zal verplaatst worden omdat het Turks grondgebied is.”

Grootvader van oprichter Ottomaanse Rijk

Süleyman Shah stierf in 1236. Hij was de grootvader van Osman Gazi, de oprichter van het Ottomaanse Rijk. De legendarische tombe heeft drie locaties gehad doorheen de tijd. Oorspronkelijk was de tombe nabij het kasteel Qalat Jabar in het Syrische Raqqa tot 1973. Daarna werd het naar Aleppo verplaatst, 27 kilometer van de Turkse grens, om het te beschermen tegen overstromingsgevaar. In het begin van 2015, verplaatste Turkije de tombe naar 22 km westelijk van Kobani om het te beschermen tegen de bedreiging van Daesh-terroristen.

Soeverein Turks territorium in Syrië

Zowel het Verdrag van Ankara in 1921 als het Verdrag van Lausanne in 1923, waarmee het Ottomaanse Rijk in verschillende staten werd verdeeld, beschouwden de tombe als eigendom van Turkije. Het dient beschermd te worden door Turkse bewakers.

Het Protocol van 2003 tussen Turkije en Syrië gaf Turkije transitrechten doorheen Syrisch grondgebied om de tombe te betreden. Dit omwille van onderhoud en nodige restauraties. Het land van de tombe is nog steeds soeverein territorium van Turkije.

Sabah