De Turkse politie heeft de Armeense politie via Interpol gecontacteerd om de vrijlating van een 16-jarige jongen te eisen. De herdersjongen werd gearresteerd omdat hij twee maanden geleden de grens zou overgestoken zijn.

Umut Ali Ozmen, die met zijn familie woont in het district Akyaka van de noordoostelijke Turkse provincie Kars, werd gearresteerd door Armeense veiligheidstroepen op 24 juli nadat hij de grens nabij de heuvel Sis was overgestoken. Dat leren we aan de hand van de camerabeelden gefilmd door een Turkse grenswacht.

“De jongen was nieuwsgierig en ik denk dat hij de grens overstak omdat hij een weddenschap had met zijn vrienden. Hij werd daarna gearresteerd,” zei de gouverneur van Kars Rahmi Dogan.

Rechtbank

In een meeting bij een gesloten grenspoort op 25 juli vertelden de Armeense autoriteiten aan hun Turkse collega’s dat de Turkse jongen voor de rechtbank zou verschijnen.

De Turkse jongen vertelde zijn familie in een telefoongesprek dat de Armeense cipiers hem sloegen en schopten omdat hij de bevelen in het Armeens niet verstaat.

“Hij is een student. Hij is succesvol. Ik wil zijn onmiddellijke vrijlating. Hij wordt al twee maanden aangehouden ook al is het duidelijk dat hij een Turkse burger is met een identiteitskaart. We zijn zeer bezorgd. Mijn kind wordt gefolterd en geslagen,” zei zijn vader, Mustafa Ozmen, die naar Armenië is gegaan om zijn zoon te zien in een gevangenis in de Armeense hoofdstad Yerevan.

De Armeense autoriteiten zeggen dat ze wachten op officiële informatie over de identiteit van Umut Ali Ozmen om zeker te zijn dat hij geen rechtszaak heeft in Turkije.

Aangezien Turkije en Armenië geen actieve diplomatieke relaties hebben wegens historische incidenten, treedt Georgië op als een bemiddelaar in de zaak.

“Ik heb de Turkse ambassade in Georgië tweemaal gebeld. ‘We hebben twee keer een diplomatieke nota gestuurd’ vertelden ze me. Het proces is zeer traag,” zei de oom van de jongen, Esat Ozmen.

Hurriyet

T.A.