Er moet een politieke, en geen militaire oplossing komen voor de noordwestelijke Syrische provincie Idlib. Volgens de woordvoerder van de Turkse president wordt die opvatting door iedereen gedeeld.

Dat verklaarde Ibrahim Kalin aan journalisten na een voorbereidende meeting met vertegenwoordigers van Frankrijk, Duitsland en Rusland. Kalin zei dat ze verwachten dat de huidige toestand in Idlib blijft behouden. De bescherming van burgers en de preventie van een humanitaire crisis zijn daarvoor belangrijk volgens hem.

“Iedereen is het eens dat de oplossing politiek moet zijn, eerder dan militair,” zei hij.

Kalin zei dat er een algemene consensus is over de zware gevolgen van een mogelijke aanval op Idlib. Een dergelijke aanval zal humanitaire crisissen en een nieuwe vluchtelingenstroom veroorzaken.

Nieuwe vluchtelingenstroom

 “Natuurlijk zal een nieuwe vluchtelingenstroom niet enkel een last voor Turkije zijn. Het kan een nieuwe ketting van crisissen van hier tot Europa veroorzaken. Daarom wilt niemand dit,” benadrukte hij.

Kalin zei dat Syrische vluchtelingen waar dan ook in de wereld niet naar hun dorp of stad in Syrië kunnen terugkeren voordat hun veiligheid gegarandeerd is.

“Onze verwachting van de internationale gemeenschap en haar leiders is dat ze open en duidelijke steun geven aan Turkije,” zei Kalin.

Hij zei ook dat het aankomende bezoek van Turks president Recep Tayyip Erdogan aan de Russische stad Sochi zeer belangrijk is voor de ontwikkelingen in het gebied.

Sinds het begin van september zijn minstens 30 burgers omgekomen in Idlib en Hama en tientallen zijn gewond geraakt door luchtaanvallen van het regime en Russische vliegtuigen volgens het hulpagentschap White Helmets.

Het Syrisch regime heeft recent plannen aangekondigd om een groot militair offensief te beginnen in het gebied, dat al lang wordt gecontroleerd door verschillende gewapende oppositiegroepen.

De VN waarschuwt dat een dergelijk offensief zou leiden tot de “ergste humanitaire catastrofe van de 21e eeuw.”

Anadolu Agency

T.A.