14 Duitse burgers van Turkse origine werden afgelopen zondag verkozen voor de Bundestag in Duitsland.

Volgens de voorlopige resultaten werden Aydan Özoğuz, Metin Hakverdi, Mahmut Özdemir, Cansel Kızıltepe, Gülistan Yüksel en Elvan Korkmaz verkozen, allemaal deel uitmakend van de Duitse sociaaldemocraten (SPD).

Groene fractie

Van de Groene fractie haalden het Cem Özdemir, Danyal Beyaz, Ekin Deligöz, Canan Bayram en Filiz Polat (eveneens van Turkse origine).

De meest linkse partij in de Bundestag, die Linke, telt drie politici, van Turkse origine, die konden doorstoten naar de Bundestag, namelijk Evrim Sommer, Sevim Dağdelen en Gökay Akbulut.

Stijging aantal Duitse Turken in Bundestag

Dit doet het aantal Duitse burgers van Turkse origine stijgen van 11 naar 14 in de Bundestag. In totaal namen er zo een 92 kandidaten van Turkse origine deel aan de verkiezingen.

Daarnaast nam ook de Alliantie van Duitse Democraten (ADD) deel aan de verkiezingen. Een partij gesticht door Duitsers van Turkse origine. Opvallend: in hun campagne gebruikten zij onder andere posters (foto) van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De partij nam enkel deel in de provincie Noordrijn-Westfalen en haalde daar 41,178 stemmen.

Hurriyet