In een televisie-interview zei de Turkse premier Yıldırım dat de Turkse overheid voortaan enkel contact zal opnemen met de Iraakse centrale overheid als het gaat over olie, luchthavens en grenzen nadat Bagdad hiertoe opgeroepen had in de regio en de wereld na een vergadering met hun kabinet van veiligheid.

Hij zei dat economische, politieke, diplomatische en militaire stappen worden besproken als reactie op het referendum, waarschuwend dat de beslissing enkel de chaotische situatie en instabiliteit in het land zal verergeren. De beslissing van het referendum “werd genomen zonder rekening te houden met de toekomst van mensen van eender welke etnische afkomst,” zei Yıldırım.

Turkmenen

“Het zal geen betere toekomst voor Turken, Arabieren, Koerden, en Turkmenen met zich meebrengen, enkel meer pijn en tranen,” onderstreepte hij. Hij zei ook dat zijn land niet onverschillig zou zijn als het ging over acties tegen Turkmenen in de regio.

Over bedreigingen voor de Turkse nationale veiligheid zei de eerste minister dat “een nieuwe entiteit aan de zuidelijke Turkse grenzen onacceptabel is.”

Militaire oefeningen

Hij voegde toe dat de Iraakse troepen ook zouden deelnemen aan de militaire oefeningen dicht bij de grens.

Ondertussen zei minister van buitenlandse zaken Mevlüt Çavuşoğlu dat Turkije niet zal aarzelen om een militaire operatie te lanceren als gevolg van eender welke actie die Turkmenen viseren.

Hij zei tevens dat Turkije geen militaire training meer zou voorzien voor de Koerdische Peshmerga troepen na het referendum.

Referendum

Samen met Bagdad hebben Turkije, de V.S., Iran en de V.N. allen hun tegenwerpingen uitgesproken tegen het referendum, zeggende dat het enkel zal afleiden van het blijvende gevecht tegen Daesh en dat het verder de regio zal destabiliseren.

De Iraakse centrale overheid vroeg aan de KRG zondag om de controle over internationale grensposten en hun internationale luchthavens over te dragen, als een reactie op het referendum. Ze dreigden ook om militair tussen te komen als een stemming tot geweld leidt.

Sabah