De bazaar, het kloppende hart van een Ottomaanse stad. Menige woorden werden geschreven over deze overdekte markten waar men een veelheid aan producten kan vinden. Een bezoek aan de bazaar kan men echter moeilijk onder woorden brengen, maar moet men zelf ervaren.  Hier vind je een top 10 van de bazaars in Turkije.

1. Kruidenbazaar van Istanbul

De iconische kruidenbazaar in de Eminönü-wijk van Istanbul is één van de oudste overdekte markten in de stad. De bazaar wordt in de volksmond ook de  “Egyptische bazaar” genoemd, omdat haar bouw in de 17de eeuw bekostigd werd door belastingen uit Caïro. De bazaar werd ontworpen door de toenmalige hoofdarchitect van het Ottomaanse Rijk, Mimar Kasım, die het jaar voor de opening overleed. Hoewel twee branden –  in 1691 en 1940 – de bazaar ernstige schade hebben toegebracht, heeft het gebouw niet aan authenticiteit moeten inboeten. Met wat verbeelding waan je je opnieuw in het Istanbul van de 17de eeuw: een gezellige drukte, de geur van exotische kruiden, – textielverkopers en juweliers die hun waar verkopen. Een bezoek aan de kruidenbazaar is een MUST voor wie Istanbul bezoekt.

2. De Grote bazaar van Istanbul

Weinig plekken spreken zo tot de verbeelding als de Grote Bazaar van Istanbul. Door de eeuwen heen stonden reizigers versteld van de omvang, veelheid aan producten en exotische waren die hier verkocht werden. De grote bazaar van Istanbul blijft tot op heden één van de voornaamste trekpleisters van de stad. In dit labyrint van gangen kan men wandelend heerlijk wegdromen, souvenirs kopen of genieten van een verrukkelijke maaltijd. Elke dag vinden maar liefst 400.000 bezoekers hun weg naar de oudste bazaar van Istanbul. De bazaar kent een rijke geschiedenis die terug gaat tot de 15de eeuw. De wandelgangen spreken van liefdesverhalen, rijkdommen uit het Oosten en ruzies tussen handelaren. Laat je verleiden door de atmosfeer, de kleurrijke wandelgangen en de heerlijke kruiden, maar vergeet geen souvenirs te kopen voor je geliefden!

3. Arasta bazaar van Edirne

Deze bazaar bevindt zich letterlijk onder de iconische Selimiye Moskee. De moskee werd gebouwd tussen 1568 en 1574 en werd ontworpen door de architect Sinan in opdracht van de Ottomaanse sultan Selim II. Edirne kent een rijke geschiedenis en was tot het midden van de 15de eeuw de hoofdstad van het Ottomaanse rijk. Bezoekers kunnen er proeven van de bekende Kavala amandelkoekjes of één van de vele artisanale producten kopen op de bazaar.

4. Kemeralti bazaar van Izmir

Iedere dag opnieuw, weet de Kemeralti Bazaar duizenden toeristen te lokken. De bazaar is de grootste bazaar in het land en heeft net als de rest van de stad een “kleurrijke atmosfeer”. Toeristen kunnen hier terecht voor een breed gamma aan kruiden, authentieke ambachten en met de hand gemaakte souvenirs. Voor wie het allemaal teveel wordt, kan altijd naar één van de talloze eettentjes trekken om te genieten van een Turkse koffie.

5. Kopersmidbazaar van Gaziantep

Het kopersmidambacht kent een rijke geschiedenis in de stad Gaziantep. Deze antieke stad is in Turkije bekend om haar culinaire cultuur en zuiderse passie. Sedert eeuwen verdienen kopersmeden en ambachtsmensen hun brood op deze bazaar. Toeristen kunnen hier koperen kookgerei kopen.

6. Yemeniciler bazaar van Safranbolu

Safranbolu is de enige stad van Turkije die is uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO. De stad ontleent haar naam aan de saffraanvelden die hier in de 19de eeuw lagen. De bazaar dateert – net als de andere gebouwen in de stad – uit de Ottomaanse periode. In haar gloriedagen vond men hier handelaren uit de hele wereld die hun waar verkochten. Vandaag kan men in deze authentieke en veelzijdige markt nog altijd een veelheid aan ambachtswaren vinden. Op de oude bazaar kan men terecht voor een koopje, maar vergeet vooral niet te onderhandelen over de prijs!

7. De historische bazaar van Mardin

Mardin is misschien wel de mooiste historische stad van Turkije. Op de bazaar kan men terecht voor nagenoeg alle soorten producenten, van traditionele ambachtswaar en voedsel, tot bruidsjurken en levende dieren! De veelheid aan producten, uit alle hoeken van de wereld, is ook kenmerkend voor de rijke geschiedenis van de stad: de geschiedenis van de stad gaat terug tot 4.000 voor Christus en de lijst van het aantal volkeren die hier hebben geheerst is lang. Hiertoe behoren de Hurrieten, Elamieten, Babyloniërs, Hettieten, Assyriërs, Romeinen, Byzantijnen, Oemajjaden, Abbasieden, Artukiden, Seldjoeken en de Ottomanen. Laat je ogen de kost geven en proef de rijke geschiedenis van de bazaar.

8. De Maraş bazaar van  Kahramanmaraş

De historische bazaar van Kahramanmaraş ontleent haar naam aan de kopersmeden die hier werken. Hier kan men terecht voor juwelen, houtinscripties of ambachtelijk keukengerei. De bazaar is één van de levendigste plaatsen in de stad en een plek waar het ambachtswezen hoogtij viert.

9. De Grote bazaar van Bursa

Elke dag trekken verloofde koppels in Bursa naar de bazaar om inkopen te doen voor hun nieuwe huis. De bazaar heeft meer dan 120 winkels waar je terecht kan voor een breed gamma aan producten. Laat je verleiden door de heerlijke geur van de bazaar, proef van de vele lekkernijen, en boven alles, vergeet niet te genieten van de rumoerige atmosfeer die aanwezig is op de bazaar.

10. Uzunçarşı bazaar van Kas

De Uzunçarşı bazaar in de kuststad Kas is de ideale plek om te wandelen en te shoppen. In de zomer wordt de bazaar versierd door een rijk palet van kleurvolle bloemen waardoor het de ideale plek is om verkoeling te zoeken van de mediterraanse hitte.

Sabah