Zes van de tien megaprojecten in de wereld van het afgelopen decennium hebben plaatsgevonden of vinden plaats in Turkije, verklaarde premier Binali Yildirim.

 “In de afgelopen 10 jaar zijn er tien grootse projecten in de wereld gebeurd, ondanks de wereldwijde economische crisis. Ik ben blij met jullie te delen dat zes van deze tien projecten in Turkije zijn,” zei Yildirim in een speech in Istanbul tijdens een jaarlijkse meeting van de Aman Vereniging, georganiseerd door Turk Eximbank.

Foto: Yavuz Sultan Selim Köprüsü

De projecten zijn de Yavuz Sultan Selim-Brug, de Marmaray-Tunnel, de Eurazië-Tunnel, werelds grootste luchthaven (allemaal in Istanbul), de Osmangazi-Brug in de Golf van Izmit en de Izmir-snelweg.

Foto: Marmaray-Tunnel

De 1,4 kilometer lange Yavuz Sultan Selim is de derde brug over Istanbuls Bosphorus en de langste hangbrug van zijn klasse in de wereld.

Grootste hangbrug ter wereld

Foto: Osmangazi Köprüsü

De aardbevingbestendige Osmangazi-Brug, de grootste hangbrug in de wereld, heeft een structuur van 2682 meter. De brug, die dwars over de Zee van Marmara gaat, vermindert reistijden tussen Istanbul en de westelijke provincies van het land en is onderdeel van een nieuwe Istanbul-Izmir snelweg met zes banen.

Marmaray-Tunnel

Foto: Marmaray

De 13,6 kilometer lange Marmaray-Tunnel, 60 meter onder zeeniveau gebouwd, heeft de reis tussen de Aziatische en Europese zijden van de metropool verminderd tot vier minuten.

De Eurazië-Tunnel, de eerste snelwegtunnel gebouwd onder de zeebodem van de Bosphorus, vermindert de reistijd tussen de Aziatische en Europese zijden van Istanbul significant.

Langste hangbrug ter wereld

Foto: Çanakkale 1915 Köprüsü

Yildirim vermeldde ook een ander project, de Canakkale 1915-Brug, die de langste hangbrug van de wereld zal worden bij zijn voltooiing. Hij zei dat bedrijven in deze projecten investeren omdat “ze de stabiliteit van Turkije zien”.

 “Bijna al deze projecten zijn gebouwd door publiek-private samenwerking, behalve de Marmaray,” zei hij, eraan toevoegend dat het totale prijskaartje van de projecten 65 miljard dollar bedraagt.

Centrum van rijkdom

 “We zien de toekomst van de wereld. Het centrum van rijkdom is zich van het Westen naar het Oosten aan het verplaatsen,” zei Yildirim.

Foto: Istanbuls nieuwe luchthaven

Over Istanbuls nieuwe luchthaven, gepland voor opening volgend jaar, zei de premier dat het centrum van luchtvaart zich had verplaatst “van Amerika in de jaren 70 naar West-Europa in de jaren 80, naar Centraal-Europa in de jaren 90 en nu is Turkije het centrum.”

 “Het is een enorm project, met een passagierscapaciteit van 200 miljoen en zes startbanen,” voegde hij toe.

De nieuwe luchthaven in Istanbul -de enige nieuwe luchthaven die gepland is en momenteel gebouwd wordt in Europa- zal het meeste passagiersverkeer overnemen van de Atatürk-luchthaven.

Wanneer het voltooid is in 2018, zullen zo’n 250 vliegtuigmaatschappijen vliegen vanuit de luchthaven naar 350 bestemmingen, waardoor het een van grootste transportatiehubs van de wereld zal worden.