Een man uit Florida die ex-lid is van de YPG, de Syrische tak van terreurorganisatie PKK, werd vrijdag opgepakt en beschuldigd van het beramen van een aanslag op pro-demonstranten die afgelopen zondag zijn samengekomen aan het Capitool.

Daniel Baker uit Tallahassee gebruikte sociale media om mensen te rekruteren. Hij wou de Trump-fans volledig omcirkelen met zijn aanhangers om ze vervolgens te belagen.

In het rechtbankdocument is te lezen dat hij meerdere keren heeft gedreigd met geweld en uit was op een burgeroorlog. Baker wordt beschreven als anti-Trump, anti-regering, anti-witte suprematie en anti-politie.

“Extremisten langs beide kanten van het politieke en sociale spectrum die uit zijn op geweld, moeten worden tegengehouden, en dat zal ook gebeuren,” zei de Amerikaanse advocaat Lawrence Keefe in een nieuwsbericht.

Baker werd in 2007 uit het leger gezet toen hij opeens verdween net voordat hij naar Irak zou worden gestuurd. Hij werd in 2017 lid van de YPG en vocht in Syrië tegen IS-groeperingen. Hij claimde op sociale media dat hij “een getrainde sluipschutter was voor de YPG,” zo beweert het advocatenbureau.

Het bureau beschreef de YPG als een tak van de PKK, “die door de regering van de Verenigde Staten wordt gezien als een Buitenlandse Terroristische Organisatie (FTO)”.

In haar meer dan 40 jaar durende terreurcampagne tegen Turkije is de PKK – die ook door de Europese Unie als terreurorganisatie wordt gezien – verantwoordelijk voor de dood van 40.000 mensen, waaronder vrouwen en kinderen.

De VS heeft in het verleden samengewerkt met de YPG in het noordoosten van Syrië in de strijd tegen IS. Turkije is sterk gekant tegen de aanwezigheid van de YPG in het noorden van Syrië, wat voor heel wat spanningen heeft gezorgd tussen Turkije en de VS. De VS heeft de terroristische groepering voorzien van militaire training en duizenden vrachtwagenladingen met wapens.

Baker was vele jaren dakloos en werkloos. Het grootste deel van die tijd bracht hij door in Tallahassee.

“VERGEET NIET DAT DE POLITIE ONS NIET ZAL BESCHERMEN OMDAT DE POLITIE EN DE KKK TWEE HANDEN OP 1 BUIK ZIJN,” schreef Baker op zijn Facebookpagina.

“Als je bang bent om te sterven terwijl je tegen de vijand vecht, blijf dan in bed. Bel al jullie vrienden en sta op!”

Sabah
O.A.