links: AKP-woordvoerder Ömer Çelik Rechts: Osman Öcalan

De woordvoerder van de AKP, Ömer Çelik, heeft het controversiële televisieoptreden van Osman Öcalan, de broer van terreurleider Abdullah Öcalan, op de staatsomroep TRT verdedigd.

Osman Öcalan verscheen op de Koerdische zender van de Turkse staatsomroep om te spreken over onder andere de nakende burgemeestersverkiezingen in Istanbul.

De woordvoerder sprak ook over de brief van Abdullah Öcalan zelf waarin Öcalan de HDP opriep om neutraal te blijven tijdens de verkiezingen.

Dat de inhoud van de brief niet naar buiten werd gebracht door de advocaten van Öcalan, maar door de academicus Ali Kemal Ozcan werd ook bekritiseerd.

Volgens Çelik vond de ontmoeting van Ozcan met Abdullah Öcalan plaats in het kader van een rechtsstatelijke aanvraagprocedure.

“Hij deed een aanvraag die positief beoordeeld werd. Daarna heeft hij de boodschap verspreid die Öcalan aan hem had gegeven. Er wordt gedaan alsof dit een verkiezingsstunt van ons was. Alsof we hoopten dat dit ons stemmen zou opleveren. Onze houding tegenover terreur is altijd duidelijk geweest. Zij die steun krijgen van Qandil of andere terreurplekken blijven verdacht stil over deze steun aan henzelf. Wij zijn daarover altijd duidelijk geweest.”

Over het televisieoptreden van de broer van Öcalan zei de woordvoerder dat de man antwoordde op een vraag van de journalist.

“Hij gaf informatie over de vuile praktijken en duistere structuren van de PKK. TRT Kurdi heeft een groot bereik in Syrië, Irak en Iran. TRT Kurdi heeft met die uitzending de donkere kant van de PKK getoond in die gebieden.”

Bron: Odatv