Links: brief van Öcalan Rechts: Academicus Ali Kemal Ozcan

De gevangengenomen leider van terreurbeweging PKK, Abdullah Öcalan, riep zijn aanhangers op om politiek neutraal te blijven in de aanloop naar de lokale verkiezingen in Istanbul. Hij stelde voor om zich van stemming te onthouden, zo meldde het Turkse staatsagentschap Anadolu.

Foto (links) : PKK-leider Abdullah Öcalan

Turkije houdt aanstaande zondag een nieuwe reeks burgemeestersverkiezingen in Istanbul, na een oproep van de regerende AK-partij van president Tayyip Erdogan, die de stad al geruime tijd onder controle had, maar verloor aan de oppositie.

Selahattin Demirtas, de voormalige leider van de pro-Koerdische partij HDP die op beschuldiging van terreur gevangen zit, had eerder deze week zijn steun betuigd aan CHP-kandidaat Ekrem Imamoğlu.

“De democratische alliantiebenadering van de HDP zou geen deel moeten uitmaken van de huidige verkiezingsbesprekingen. Het belang van de democratische alliantie is dat zij vasthoudt aan haar neutrale positie”.

De uitspraken van Ocalan werden geciteerd door academicus Ali Kemal Ozcan die donderdag een bezoekje bracht aan de PKK-oprichter.

Onder de zogenaamde “democratische alliantie” heeft de HDP haar aanhangers gevraagd om bij de lokale verkiezingen te stemmen op de belangrijkste oppositiekandidaten in het westen van Turkije.

De PKK staat op de terreurlijst van Turkije, de EU en de Verenigde Staten.

Brief Abdullah Öcalan

Euronews

O.A. ✅