Met een hoogte van 2.134 meter heeft de berg Nemrut, in de zuidoostelijke provincie Adıyaman, 52.000 bezoekers aangetrokken sinds het begin van 2017. Dat vertelde de directeur van Cultuur en Toerisme Mustafa Ekinci aan Anadolu Agency.

Bekend voor haar prachtige uitzichten tijdens zonsondergang en zonsopgang, is de berg Nemrut opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst. Er wordt aangenomen dat de berg Nemrut, een van de hoogste toppen in het oostelijke Taurus-gebergte, de plaats was voor een koninklijk graf uit de eerste eeuw.

Armeense koning

De Armeense koning Antiochus I bouwde monumentale standbeelden als eerbetoon voor zichzelf op de berg tijdens de late Hellenistische periode, inclusief een tempel en huis voor de goden.

Andere standbeelden zijn onder andere twee leeuwen, twee adelaren en verschillende Griekse, Armeense en Iranese goden, zoals Vahagn-Hercules, Aramazd-Zeus of Oromasdes, Bakht-Tyche en Mihr-Apollo-Mithras.

Beschermingswetgeving en zijn status als eerste graad archeologische plek hebben de historische berg beschermd van vernietiging en verval.

Hoewel de schatten van de berg Nemrut op elk uur van de dag bewonderd kunnen worden, toont de plek haar volle schoonheid tijdens zonsondergang.

Sabah