Volgens Turks president Erdoğan wordt de veiligheid in Europa niet bedreigd door moslims en immigranten, maar door de eigen bevolking.

Afgelopen zaterdag werd nog maar eens getekend door protesten in drie Europese landen. Volgens de Turkse president wordt de veiligheid en welvaart van Europa niet bedreigd door moslims en immigranten, maar door de eigen Europese bevolking.

“De verworven welvaart en veiligheid die Europa zo koestert, worden nu op de helling gezet, niet door migranten of moslims, maar door de eigen Europese burgers,” zei Erdoğan op een massaal bijgewoonde openingsceremonie in Istanbul.

Volgens Erdoğan worden diegenen die de anti-immigratiegevoelens en islamofobie bewust aanwakkerden als een vorm van politiek populisme, nu verslagen met hun eigen wapens.

Europese straatprotesten

Erdoğan volgt het nieuws over de Europese straatprotesten naar eigen zeggen op de voet. Volgens hem tonen de beelden van de Gele Hesjes aan dat het Europese project van democratie, mensenrechten en vrijheid gefaald heeft.

Erdoğan veroordeelt de chaos die de betogers hebben aangericht. Maar hij is het ook niet eens met het buitengewoon harde optreden van de ordediensten. Zaterdag werden in Parijs zo’n 700 mensen opgepakt bij de betogingen, en de politie gebruikte traangas om hen uiteen te drijven.

De terreurgroepen PKK en DHKP-C

Er waren gelijkaardige betogingen in het noordoosten van het land, in België en in Nederland. Volgens Erdoğan waren er ook sympathisanten van de terreurgroepen PKK en DHKP-C betrokken bij de protesten.

Hij drong er bij de westerse leiders op aan om ervoor te zorgen dat deze terroristen hun verdiende loon krijgen en dat gerechtigheid geschiedt.

“Als jullie dat doen, zullen jullie ongetwijfeld Turkije beter gaan begrijpen en zullen we echte vrienden worden,” aldus Erdoğan.

De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU. Ze voert al meer dan 30 jaar lang een terreurcampagne tegen de Turkse staat. Daarbij vielen al om en bij de 40.000 slachtoffers, waaronder ook vrouwen en kinderen.

De DHKP-C pleegde een aantal terreuraanslagen in Turkije, onder meer in 2013 op de Amerikaanse ambassade in Ankara. Daarbij kwam een Turkse veiligheidsagent om het leven.

De groep wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de Europese Unie.

AA

S.V.R.