Geïnteresseerd om een huis te kopen in Turkije als buitenlander? Vanuit legaal perspectief zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden

Door zijn spectaculaire geschiedenis, cultuur, natuur en klimaat is Turkije altijd een aanlokkelijke locatie geweest voor expats om hun leven door te brengen.

De website sahibinden.com, in het nederlands kan de zin vertaald worden als ‘van de eigenaar’, is niet alleen een uiterst geschikte bron om te ontdekken wat er beschikbaar is en de prijzen in de verschillende regio’s te vergelijken, het is ook een manier om, vanop afstand, contact te leggen met makelaars die zich specialiseren in specifieke regio’s.

Makelaars

Hoewel de naam impliceert dat de eigendommen die op de website staan door de respectievelijke eigenaars erop gezet zijn moet men er rekening mee houden dat in de meeste gevallen de makelaars de eigendommen online plaatsen.

Toch zijn er nog manieren om je voordeel hieruit te halen. Ten eerste is het belangrijk dat men de makelaars grondig onderzoekt, zodat men er zeker van is dat de persoon in kwestie gekwalificeerd en gecertificeerd is, er zijn immers gevallen geweest waar niet gelicentieerde makelaars eigendommen aan buitenlanders probeerden te verkopen. Zodra u de legitimiteit en peer reviews van de makelaar, hun website en kantooradres heeft kunnen verifiëren, dan kunt u contact opnemen om uw budget en eisen te omschrijven; de makelaars kunnen immers nog andere aanbiedingen achter de hand hebben die (nog) niet op de website staan.

Men moet er rekening mee houden dat er een standaardtarief van 2 à 4 % wordt toegepast bij de verkoop van een huis. Dit tarief wordt door beide partijen betaald, de koper en de verkoper.

Huizen in Turkije hebben drie eisen: ten eerste moet er een ‘tapu’ zijn, een eigendomsakte; daarnaast moet de woning ook over een ‘imar’ beschikken, een bouwvergunning; ten slotte is er ook een bewonerscertificaat, in het turks ‘iskan’, nodig.

Afgeraden

Indien een woning niet over de drie voornoemde certificaten beschikt is het ten zeerste afgeraden uw geld te investeren. Het is aanbevolen om te controleren dat de woning die u wilt kopen legaal is voor aankoop en dat de akte geen uitstaande boetes of schulden heeft, zoals een ‘ipotek’.

Dat is een pandrecht op het onroerend goed dat u aansprakelijk maakt in het geval dat het pand gekocht zou worden. Hiervoor kan u terecht bij het Kadaster, ook wel Tapu Dairesi genoemd in het Turks.

Bewonerscertificaat

Een “iskan”, het zogenaamde bewonerscertificaat, bewijst dat de woning bewoonbaar is en gebouwd is volgens de vereiste normen en aardbevingsvoorschriften.

Daarnaast zijn er nog een reeks andere voorwaarden waar buitenlandse kopers aan moeten voldoen om volledig in orde te zijn met de Turkse wetgeving. Zo dient men vanaf dit jaar verplicht een energiecertificaat voor te leggen, in het Turks Enerji Kimlik Belgesi. Dit certificaat klasseert de energie-efficiëntie van het pand in kwestie.

Daarnaast moet men er ook rekening mee houden dat er een meerwaardebelasting van toepassing is wanneer u van plan bent om het eigendom binnen vijf jaar na aankoop te verkopen. Deze tax bestaat uit een laag percentage dat wordt berekend op de gemaakte winst. Degenen die hun woning willen verkopen zullen het gebouw moeten laten taxeren door een privéonderneming en zijn vervolgens verplicht om 4% van de reële waarde in de vorm van belastingen te betalen aan de staat.

Met de bedoeling een einde te maken aan het devalueren van de prijs die voor een woning is betaald om te voorkomen dat er te veel belastingen worden betaald.

Indien buitenlanders het pand zelfstandig kopen dienen ze een buitenlands identificatienummer (yabancı kimlik numarası), evenals een vertaler en notariële vertalingen van hun paspoorten aan te vragen. Het is echter ook mogelijk om een volmacht te geven, die de eerste twee eisen zou omzeilen.

Ten slotte is er de website ‘your key Turkey’, een informatieve website die potentiële buitenlandse kopers voorbereidt en informeert over alle aspecten die bij het kopen van een huis in Turkije komen kijken.

U kan de site bezoeken via de volgende link: www.yourkeyturkey.gov.tr.

O.A.

Bron: Sabah

Opgepast nieuwe regels in Turkije voor eigendomsakten