Gli, een kat, heeft duizenden volgers op Instagram. Ze woont in de bekende Hagia Sophia in Istanboel, en is al bijna even bekend als haar woonplaats.

Sinds de beslissing dat het monument opnieuw een moskee wordt, overspoelen sociale media en nieuwssites dagelijks met vragen wat er nu met de kat zal gebeuren.

Gli is een grijze kat met glanzend groene ogen. Het dier is graag gezien door de bezoekers van de Hagia Sophia, ook bij voormalig Amerikaans president Barack Obama, die zich in 2009 liet filmen terwijl hij Gli aan het aaien was.

De autoriteiten hebben duidelijk gemaakt dat ze mag blijven. Presidentieel woordvoerder Ibrahim Kalin liet aan Reuters weten dat elke kat in Istanboel mag blijven waar ze is.

“Gli is heel bekend geworden. Andere katten zijn minder bekend als zij. Ze mag blijven, en elke kat is welkom in onze moskeeën”, klinkt het.

Ali Yerlikaya, gouverneur van de provincie Istanboel, tweette een video van Gli, en schreef erbij dat ze zich op haar gemak voelt in de Hagia Sophia. “Maak u geen zorgen. Ze stelt het goed.”

Voor Umut Bahçeli is dit ongetwijfeld goed nieuws. Al 4 jaar beheert de gids de Instagram-pagina van de kat, die door 48.000 mensen gevolgd wordt. Op de pagina verschijnen vooral foto’s van Gli. Het zijn vaak toeristen die foto’s trekken met haar, en die dan delen met de pagina.

“Elke keer dat ik de Hagia Sophia binnen kwam, merkte ik hoe Gli als een echt model poseerde voor de foto”, vertelt Bahçeci aan Reuters.

“Nu lees ik veel berichten in de stijl van ‘Gli, ik kom je bezoeken als ik in Istanboel ben’. Dat geeft me een goed gevoel.”

K.L.

(Bron: Sabah)