Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er nog geen concrete afspraken gemaakt over de huidige situatie in de Syrische stad Manbij.

“Wij hebben nog geen concrete afspraken met de Turkse regering. Verder werd het reeds aangekondigd dat de er reeds een werkgroep van de Verenigde Staten en Turkije zijn samengekomen,” aldus Heather Nauert, vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van BuZa.

“Wij blijven wel samenwerken en voeren gesprekken met Turkije over de huidige situatie in Syrië en andere kwesties van gemeenschappelijk belang, waaronder Manbij” voegde Heater Nauert hieraan toe.

2000 Amerikaanse militairen in Manbij

De relaties tussen beide bondgenoten zijn ernstig verzuurd door de aanhoudende steun van Washington aan de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG). Volgens het Turkse persagentschap Anadolu Agency zijn naar schatting 2000 Amerikaanse militairen in Manbij gestationeerd. Ankara beschouwt de YPG als een tak van de verboden terroristische beweging PKK.

Werkgroep

Na het bezoek in februari van Rex Tillerson, voormalig minister van BuZa, aan Ankara besloten beide landen om nauwer samen te werken en werkgroepen op richten, om gevechten te voorkomen en Manbij te pacificeren. De eerste werkgroep kwam op 8 Maart in Washington bijeen.

Olijftak

Turkije lanceerde operatie Olijftak op 20 januari met als doel de regio rond Afrin en Manbij te bevrijden van de PYD/PKK.

N.M.

Hurriyet