De Russische staatsbibliotheek voor Oosterse literatuur bevat de grootste Europese collectie van Ottomaanse en andere Turkstalige drukwerken.

Volgens de directeur van het centrum, Marina Melania, telt de verzameling een aantal uitzonderlijke stukken, waaronder een aantal zeldzame eerste uitgaves van Turkse boeken.

“De verzameling telt in totaal 35.000 stukken waaronder 13.000 uit de moderne Turkse Republiek dateren. Dit onderdeel van de verzameling bevat tijdschriften, boeken, en ander drukwerk uit de Turkse Republiek. De rest van de collectie bevat stukken die in het Ottomaans geschreven werden, waaronder een verzameling van eerste uitgaves van de  İbrahim Müteferrika drukkerij. In totaal zijn 16 van de 17 eerste uitgaves van de drukkerij in ons bezit,” aldus Melanyina.

Acquisitiepolitiek

De verzameling werd in 1828 aangemaakt nadat het Russische ministerie van Buza verschillende boeken schonk die ze oorspronkelijk van de Ottomaanse ambassade had ontvangen. Dankzij verschillende schenkingen, aankopen en uitwisselingen nam de collectie verder toe. “Na de oprichting van de moderne Turkse Republiek en de U.S.S.R. werden verscheidene stukken op regelmatige basis uitgewisseld tussen onze bibliotheek en de Turkse Historische en Taalkundige vereniging,” aldus de directrice.

N.M.

Hürriyet Daily

Foto uit artikel (geen verdere uitleg).