De Griekse weigering om nieuwe moskeeën te bouwen heeft de Turkssprekende bevolking in Thessaloniki het hardst getroffen. De 7000 man tellende gemeenschap is tot op heden aangewezen om in kleine appartementen te bidden en 250 kilometer te reizen om hun doden te begraven.

Appartementsgebouwen en musea

Desondanks telt de stad verschillende moskeeën dat uit de Ottomaanse periode dateren. Deze gebedshuizen werden gesloten of omgebouwd tot musea. De inwoners van Thessaloniki zijn voor hun vrijdag en Eid gebed aangewezen tot het bidden in een klein appartement dat ook het kantoor van de plaatselijke islamitische vereniging huisvest. Door het plaatsgebrek bidden veel moslims in één van de publieke parken van de stad.

Foto: “De galerius rotonde is een voormalig moskee dat tot museum werd omgebouwd.”

250 km reizen voor rustplaats

De afwezigheid van een begraafplaats voor moslims is een ander probleem voor de gemeenschap. Een aanvraag voor een stuk grond voor de begraafplaats werd tevergeefs aangevraagd.  Voormalige rustplaatsen uit de Ottomaanse periode huisvesten nu moderne appartementsgebouwen, waardoor de moslimbevolking verplicht is om haar doden te begraven in Xanthi of Komotini, twee steden met een omvangrijke Turkse bevolking. Een tocht die in sommige gevallen 250 kilometer kan bedragen.

Afstand: Thessaloniki, Griekenland – Komotini, 691 00, Griekenland

Religieuze vrijheid

Griekenland huisvest een kleine Turkse gemeenschap in de West-Thracië. Ankara en de Turkssprekende bevolking heeft dit probleem al meermaals aangekaart. De gemeenschap klaagt al langer over een slechte behandeling door de autoriteiten, met name op het gebied van religieuze vrijheid.

Europese hoofdstad zonder Moskee

De afwezigheid van gebedshuizen en rustplaatsen beperkt zich niet alleen tot Thessaloniki. Moslims in Athene zijn op hun beurt ook aangewezen om te bidden in ad hoc gebedsplaatsen. De Griekse hoofdstad is tot op heden de enige Europese hoofdstad zonder moskee. De Griekse regering beloofde twee jaar geleden om twee moskeeën te bouwen, tot op heden is dit project nog niet voltooid.

N.M.

Sabah