De Verenigde Staten hebben in Afrin draagbare luchtverdedigingswapens verstrekt aan de YPG, de Syrische tak van de terroristische groepering PKK. Volgens het pro-Assad nieuwskanaal Al-Masdar, hebben de Verenigde Staten via een geheime overeenkomst tussen Washington en de terreurgroepering (YPG), een grote hoeveel luchtverdedigingswapens geleverd aan YPG-troepen in het noordwesten van Syrië.  

Al-Masdar liet weten dat de luchtverdedigingswapens (MANPADS) vorige week werden afgeleverd. MANPADS (Man-Portable Air Defense System) zijn luchtdoelrakketten die vanuit de schouder worden afgevuurd en infrarood-geleid zijn. Ze vormen een grote bedreiging voor laagvliegende vliegtuigen en helikopters.

Het nieuws kwam een aantal dagen nadat de, door de VS geleide coalitie in Syrië, bevestigde dat er een 30.000 man sterk YPG-geleid grensleger zal worden gevormd. Een zet die fel wordt veroordeeld door Turkije, Rusland en Iran.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei maandag dat het Turkse leger weldra van start zal gaan met de nodige operaties om het noorden van Syrië te zuiveren van terroristen. Hij haalde fel uit naar de Verenigde Staten die ‘achter de rug van iedereen’ deals hebben gesloten met terroristische groeperingen.

Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov veroordeelde de zet. Hij zei dat de vorming van een YPG-geleide zone een bedreiging zou kunnen zijn voor de territoriale integriteit van Syrië.

Anadolu Agency liet vorige week weten dat er zo’n 400 terroristen van de YPG-geleide Syrische Democratische Strijdkrachten (DSF), ook wel het Noordelijk Leger genoemd door de PKK, werden opgeleid en oefenden met hoogtechnologische wapens.

Sabah