De voorbereidingen voor de operatie in Syrië, ten oosten van de rivier de Eufraat, verlopen volgens plan. Dat zei minister van Defensie Hulusi Akar vorige week.

“Alles werd op voorhand goed gepland. De zaken verlopen ook volledig volgens plan,” zei Akar in een interview voor het begin van een vergadering van de parlementaire fractie van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) in e hoofdstad Ankara.

Hij zei ook dat er de komende dagen gesprekken zullen gevoerd worden met de VS over een stratenplan voor Manbij, een stad in het noordwesten van Syrië.

“We blijven intensief verder werken aan het stratenplan van Manbij.”

De Turkse militairen werken hiervoor samen met hun Amerikaanse collega’s. We zullen meer informatie geven over de verdere planning van zodra die bekend is, klinkt het.

Turkije is met de VS overeengekomen om het stratenplan van Manbij af te werken voordat de VS al zijn troepen heeft teruggetrokken uit Syrië. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu eerder op 25 december.

Op 1 november zijn Turkse en Amerikaanse troepen gezamenlijk beginnen patrouilleren in Manbij. Dit in het kader van een akkoord om de YPG uit de stad te verdrijven.

YPG gesteund door de VS

De YPG wordt door de VS gesteund in de strijd tegen ISIL. Maar Turkije beschouwt hen als de Syrische tak van de PKK, die door zowel Turkije, de VS als de Europese Unie beschouwd wordt als een terreurorganisatie.

Op 12 december kondigde Turks president Recep Tayyip Erdoğan aan dat “binnen een paar dagen” een militaire operatie kon beginnen in het gebied ten oosten van de Eufraat. Hij beklemtoonde dat Turkije nooit zou toelaten dat er een terreurcorridor zou ontstaan aan zijn grenzen.

Sinds 2016 heeft Ankara al twee van dergelijke militaire operaties uitgevoerd in Noord-Syrië.

Op 19 december gaf de Amerikaanse president Donald Trump alle Amerikaanse strijdkrachten in Syrië opdracht om zich terug te trekken uit het land. Volgens hem was het verslaan van ISIL de enige reden voor een Amerikaanse aanwezigheid in het door burgeroorlog verscheurde land.

Die beslissing kwam er na een telefoontje tussen Trump en Erdoğan, waarin de twee leiders afspraken maakten over een effectievere coördinatie voor Syrië.

Hürriyet

S.V.R.