De Pauluskerk, gelegen in de antieke stad Pisidia Antiocheia van de provincie Isparta, heeft dit jaar 15.000 christelijke pelgrims ontvangen.

Archeoloog Özhanlı benadrukte dat de kerk belangrijk is voor de christelijke wereld en zei dat het gebouw de vroegste en grootste basiliek van Anatolië is. Hij zei: “Van de 20.000 pelgrims bezochten er 15.000 de Pauluskerk. Veel christenen komen hier op bedevaart. Het is een 70 meter lange en 27 meter brede kerk. We weten dat de bouw begon in de 4e eeuw en werd voltooid in de 6e eeuw.

In 325 werd Antiocheia uitgeroepen tot bedevaartsoord in de eerste consul van het christendom, omdat hier een synagoge staat. Toen Paulus in 46 na Christus aankwam, hield hij in de synagoge een preek voor de joodse gemeenschap. Hij kwam hier nog twee keer. Daarna werd het tot bedevaartsoord verklaard. Veel religieuze groepen komen naar de kerk en bidden hier met de toestemming van ons ministerie. Met de opgravingen hebben we het gebied, dat een kerk is geworden, uitgebreid. Van nu af aan zullen de mensen die hier komen comfortabeler bidden”.

Bekend in de christelijke wereld

Volgens Özhanlı is deze regio bekend in de christelijke wereld, maar niet erg bekend in Turkije. “Met het promotiewerk dat zal worden uitgevoerd, zal de regio bekend worden”, aldus Özhanlı.

Hij benadrukte dat Isparta vele belangrijke toeristische trekpleisters heeft en zei: “Er zijn 40 terpennederzettingen in de Yalvaç-vlakte voor 3000 voor Christus. Er zijn wegen en een natuurtoeristisch gebied. Daarnaast is er de tempel van de mannen in Antiocheia, een uniek bouwwerk in de wereld. Als er voldoende promotie is voor deze plek, zal het voldoende zijn om het inkomen van deze plek te dekken en bij te dragen aan beschermingsmaatregelen. Daarnaast zullen toeristen inkomsten genereren voor de lokale bevolking. We hebben alles; we hoeven het alleen maar te introduceren en aan te bieden.

Sabah

T.A.