Foto: Commissaris-Generaal Pierre Krahenbuhl

Het hoofd van de UNRWA (de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen) heeft de “solidariteit” van Turkije geprezen omdat het land het agentschap steunt. Turkije blijft het agentschap steunen nadat de Verenigde Staten alle hulp hebben stopgezet.

“Ik apprecieer het leiderschap dat Turkije toont,” zei Commissaris-Generaal Pierre Krahenbuhl aan Anadolu Agency in een exclusief interview.

“Ik denk dat het een sterke boodschap verspreidt op een moment dat de UNRWA onder druk zit wegens het verlies van het Amerikaanse geld.”

Trump kondigde in augustus aan dat Washington niet langer het VN-programma voor Palestijnse vluchtelingen zou financieren.

De VS leverde verreweg de grootste bijdrage aan het agentschap met een jaarlijkse bijdrage van 350 miljoen dollar (303 miljoen euro), wat ongeveer een vierde van het budget uitmaakt.

Krahenbuhl prees Turkije voor het tonen van een “grote solidariteit” met de Palestijnen en zei: “Elke keer dat ik naar Turkije kom, zijn er sterke gevoelens, een grote bezorgdheid voor de Palestijnen en de Palestijnse vluchtelingen, wat erg belangrijk is voor mij”.

“Dit jaar was er, door onze huidige situatie, een grotere solidariteit en politiek engagement om de UNRWA te steunen vanwege de Turkse leiders.”

Sabah

T.A.