Een rechtbank in Istanbul heeft bevestigd dat de Japanse Sekai Mori inderdaad de dochter is van de overleden Turkse gewichtheffer Naim Suleymanoglu.

Sekai Mori

Het lichaam van Suleymanoglu die afgelopen november stierf, was opgegraven nadat Mori een vaderschapsprocedure had ingesteld. Ze beweerde dat Suleymanoglu haar moeder Kyoko Mori, een Japanse journaliste, had ontmoet tijdens de Olympische Spelen in Seoul in 1988. De familierechtbank keurde de vaderschapstest op het lichaam van Suleymanoglu goed en oordeelde dat belanghebbenden beroep konden aantekenen tegen het oordeel.

Esin en Sezin Suleymanoglu, de twee dochters van de gewichtheffer, waren eisende partij in de zaak en hun advocaat betwistte de “gehaaste” vaderschapstest. Hij verzocht de rechtbank om een andere vaderschapstest. De rechtbank weigerde dat verzoek. Het resultaat van de test betekent dat Mori een deel van de erfenis van Suleymanoglu zal krijgen.

18 november 2017

De driemalige Olympische goudkampioen stierf op 50-jarige leeftijd op 18 november 2017, een paar dagen nadat hij in het ziekenhuis was opgenomen voor leverfalen. De atleet met de bijnaam “Pocket Hercules” (wegens zijn klein gestalte) werd een wereldwijde ster nadat hij zes wereldrecords verbrak, drie Olympische goudmedailles won en meer hief dan de winnaar van een hogere gewichtsklasse tijdens de Olympische Spelen in Seoul in 1988. Hij ging met pensioen op 22-jarige leeftijd nadat hij het wereldkampioenschap won in 1988.

Hij keerde echter terug in 1991 om een tweede keer Olympisch goud te winnen in Barcelona in 1992. In 2000 en 2004 werd hij opgenomen in de Hall of Fame van de International Weightlifting Federation. In 2001 kreeg hij een Olympic Order, de hoogste onderscheiding van de Olympische beweging. Suleymancioglu is de enige gewichtheffer in de geschiedenis om op drie verschillende Olympische spelen goud te winnen.

Sabah

T.A.