De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga hebben zich kritisch uitgelaten over Turkije. Ze veroordelen wat zij noemen “de Turkse inmenging in Arabische zaken.” Vier Arabische landen zijn het daar echter niet helemaal mee eens.

De ministers van Buitenlandse Zaken riepen Turkije op om te: “stoppen met de provocaties, die het opbouwen van vertrouwen kunnen uithollen en de veiligheid en stabiliteit in de regio bedreigen.”

De Turkse inmenging in de interne aangelegenheden van diverse Arabische landen vormt een bedreiging voor de Arabische nationale veiligheid. Dat zei de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry. Shoukry riep alle Arabische landen op om de ongewenste interventies van Turkije samen tegen te werken.

Foto: Katar, Libië, Somalië en Djibouti

Katar, Libië, Somalië en Djibouti hebben alle hun bezorgdheid geuit over deze verklaring en over de oprichting van een commissie om de Turkse inmenging in Arabische aangelegenheden op te volgen.

De Liga ging akkoord om het punt van de “Turkse inmenging” in de interne aangelegenheden van Arabische landen permanent op de ministeriële agenda te zetten. Een Palestijns voorstel, om de normalisatie tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten te veroordelen, werd afgewezen.

Woensdag hadden de ministers van Buitenlandse Zaken overleg via videoconferentie. De dagen daarvoor was er onduidelijkheid en onenigheid rond het voorstel van Palestina om een spoedvergadering te beleggen.

De Palestijnen willen zich uitspreken tegen de VAE-normalisatie, maar daar is Bahrein dan weer tegen gekant, luidt het in de Arabische media.

Bron: Middle East Monitor

S.V.R.