De Turkse journalist Can Dundar werd vrijdag beschoten voor de deur van de rechtbank in Istanbul. Hij bleef ongedeerd en de dader werd opgepakt, een journalist van NTV geraakte lichtgewond door een afgeketste kogel.

De dader zou tijdens de aanslag ‘je bent een verrader’ hebben geroepen, meldt Hurriyet. Dundar staat namelijk terecht voor onder meer misdaden tegen de overheid. Onder meer zijn vrouw Dilek wist de aanslagpleger te stoppen. Op sociale media circuleren filmpjes van het moment waarop de aanslagpleger wordt gepakt.

TURKEY-MEDIA-ATTACK
Op de foto: Can Dündar op het achtergrond beschermt door een andere man, terwijl zijn vrouw Dilek Dundar probeert om de schutter overmeesteren samen met CHP-parlementslid Muharrem Erkek.

 

Dündar is de hoofdredacteur van Cumhuriyet, een van de grootste kranten van Turkije die kritisch is op president Erdogan. Vrijdag was de laatste dag van een rechtszaak tegen Dündar en zijn collega Erdem Gul. Zij staan terecht vanwege de verdenking staatsgeheimen te hebben geopenbaard. Dündar is niet gewond, een andere journalist die het proces verslaat is wel geraakt door een afketsende kogel. De schutter is aangehouden. Volgens een ooggetuige schreeuwde de schutter “verrader!” voordat hij vijf schoten loste.