De Turkse justitieminister Bekir Bozdag

Amerikaans vicepresident Joe Biden gaf toe dat Ankara ‘concreet bewijs’ leverde tegen de leider van de Gulenistische Terreurorganisatie (FETO), Fethullah Gulen, waarbij aangetoond wordt dat hij de recente couppoging organiseerde. Dat zei de Turkse justitieminister Bekir Bozdag die president Erdogan vergezelde naar de jaarlijkse Algemene Vergadering van de VN op donderdag. .

“We hebben genoeg informatie, documenten en bewijzen die aantonen dat Fethullah Gulen de leider is van de terreurorganisatie FETO die onlangs een coup probeerde te plegen. Mr Biden accepteerde dat en zei dat daar concreet bewijs voor was”, zei Bozdag.

Brein achter de coup

De Turkse minister zei dat Turkije de nodige stappen verwacht van de V.S. om Gulen tijdelijk te arresteren. “We hopen dat het niet uitgesteld zal worden en zo snel mogelijk gebeurt. We hebben de tijdelijke arrestatie van Gulen gevraagd vanwege de couppoging van 15 juli en zijn rol als het brein daarachter. Hij is een terrorist die de coup vanuit Pennsylvania orkestreerde”, ging hij verder.

Ankara blijft erbij dat de couppoging uitgevoerd werd door volgelingen van Gulen die in zelf opgelegde ballingschap leeft in Pennsylvania sinds 1999.

Sabah