De Koerdische Regionale Regering (KRG) zal op 25 september, ondanks het verzoek van de VS om dit uit te stellen, een onafhankelijkheidsreferendum houden. Dit verklaarde een hooggeplaatste Koerdische ambtenaar onlangs aan het persagentschap Reuters.

“De datum staat vast, 25 september, en niets zal dit kunnen veranderen,” verklaarde Hoshyar Zebari, de adviseur van de Koerdische president Massoud Barzani. Zijn verklaring kwam als reactie op het verzoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson.

Foto: de Koerdische leider Massoud Barzani

Telefoongesprek

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, had de president Barzani nochtans uitdrukkelijk verzocht om het referendum uit te stellen in een telefoongesprek.

Het Amerikaanse ministerie verklaarde hieromtrent dat het referendum voor te veel afleiding zou zorgen en dat er hierdoor verzaakt zou worden in de strijd tegen IS.

“De president verklaarde over het uitstellen van het referendum dat de Koerdische Regio vooreerst voldoende waarborgen en alternatieven verwacht,” zo kon men lezen in de officiële persverklaring van de president naar aanleiding van het telefonisch onderhoud met Rex Tillerson.

De Verenigde Staten en andere westerse landen vrezen dat een referendum hevige regionale spanningen zal veroorzaken. Turkije, Iran en Syrië zijn fel gekant tegen een onafhankelijk Koerdistan.

Hurriyet