Lokale autoriteiten zijn nog steeds de vluchtelingenstroom van burgers uit de Syrische regio Afrin aan het tegenhouden, zei de woordvoerder van de VN. Hij verwijst hiermee naar de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG).

Vrijheid is essentieel

De VN heeft geen direct contact met hen en het is essentieel dat mensen zich vrij mogen bewegen. Dit zei Stephane Durjarric als antwoord op een vraag van Anadolu. Hieraan voegde Dunjarric toe dat er bijna 5,000 burgers in slaagden om uit Noord-Syrië te vluchten.

YPG blokkeert burgers

Mark Lowcock is de VN-Ondersecretaris voor Humanitaire Zaken en Noodhulpcoördinatie. Hij zei eerder dat burgers die uit Afrin wouden vluchten nog steeds worden tegengehouden aan de uitgangspunten en dat ze worden verhinderd door de YPG om zich naar veiligere zones te begeven.

Op 20 januari lanceerde Turkije “Operatie Olijftak” met als doel het verdrijven van de YPG uit Afrin. Het doel is om voor veiligheid en stabiliteit te zorgen langs de Turkse grenzen alsook in de regio. Daarnaast moeten “Syrische burgers beschermd worden tegen de terroristische wreedheden en onderdrukking”.

Hurriyet