In de tuin van een vervallen gebouw in het historische Kaleiçi-district van de zuidelijke provincie Antalya, werden twee steentabletten ontdekt die de Seltsjoekse verovering van Antalya beschrijven.

De verhalen van de verovering door Kaykhusraw I, die van 1192 tot 1196 en van 1205 tot 1211 regeerde als sultan van Rum, staan ingegraveerd op een zuil van een vervallen amusementsgebouw.

Onderzoeker Necmi Atik, die de inscripties ontdekte, zei dat historici ongeveer 100 jaar op zoek waren naar de verloren stukken. “De tabletten werden voor het laatst gezien in 1924, hun locatie was sindsdien onbekend,” voegde hij toe.

Beschermd door Turkse autoriteiten

Atik zei dat 27 van de 43 gekende verhalen over de verovering zijn ingegraveerd op stenen constructies en beschermd worden door de Turkse autoriteiten. Zeven andere manuscripten zijn te zien in het Antalya Museum. Van de overige negen zijn er zeven die nog zoek zijn, de resterende 2 werden vorige week gevonden in de tuin van een vervallen gebouw.

“De steentabletten die we hebben gevonden zijn in feite het tweede en derde boek van de verovering,” zei Atik. Het museum van Antalya heeft aangekondigd dat zij de stukken zullen overnemen eens alle onderzoeken worden voltooid.

Kaykhusraw I trok Antalya in 1207 uit de handen van het Nicene Rijk. In datzelfde jaar bouwde de sultan er een moskee. De opschriften werden uitgevoerd in opdracht van Sultan Kaykaus I die de troon greep in 1211 en regeerde tot zijn dood in 1220.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sultanate_of_Rum#/media/File:Seljuk_Sultanate_of_Rum_1190_Locator_Map.svg

Het sultanaat Rûm was een afsplitsing van het rijk van de Seltsjoeken en bestuurde Centraal Anatolië, van de mediterrane haven van Antalya tot de haven van Sinop aan de Zwarte Zee.

Sabah