Turkije probeert om meerdere branden onder controle te krijgen, drie doden

In het Middellandse-Zeegebied van Turkije worden meerdere bosbranden in drie provincies bestreden, die woensdag zijn begonnen.

De branden, die op één dag bijna achter elkaar uitbraken, hebben aan drie mensen het leven gekost en doen het vermoeden rijzen dat er sprake is van brandstichting.

Bosbranden verspreidden zich donderdag over een uitgestrekt gebied in de zuidelijke Turkse provincies, van het zomeruitje Antalya tot Adana en Mersin.

De branden begonnen op woensdag en bedreigden woonwijken. Hun bijna opeenvolgende karakter deed vrezen dat ze het gevolg zouden kunnen zijn van een reeks brandstichtingen.

De ergste brand was in Manavgat, een stad in de provincie Antalya die populair is bij vakantiegangers. De brand brak woensdagmiddag uit op vier verschillende plaatsen in de stad, omgeven door bossen.

Het vuur bereikte het stadscentrum niet, maar trof de dorpen in de buurt. Achttien dorpen en wijken werden geëvacueerd, terwijl de autoriteiten aankondigden dat 62 mensen in het ziekenhuis werden opgenomen voor brandwonden en rookinhalatie.

Drie mensen kwamen om bij de brand en de rampen- en noodbeheersautoriteit (AFAD) kondigde donderdag aan dat 122 mensen door de brand waren “getroffen” terwijl er nog 58 in het ziekenhuis waren opgenomen.

Brandweerlieden van Antalya, vergezeld door ploegen uit nabijgelegen steden, deden mee aan bluspogingen terwijl helikopters en vliegtuigen brandvertragend middel dumpten op brandende gebouwen en velden in en rond Manavgat.

President Recep Tayyip Erdoğan zei woensdag dat “alle nodige steun zal worden verleend aan onze burgers die door de brand zijn getroffen”, en voegde eraan toe dat een onderzoek was gestart naar de oorzaak.

De burgemeester van Antalya, Muhittin Böcek, had eerder laten doorschemeren dat de branden “verdacht” waren omdat ze op vier verschillende plaatsen tegelijk waren begonnen.

Minister van Land- en Bosbouw Bekir Pakdemirli, die de door het vuur geteisterde gebieden bezocht, vertelde verslaggevers op donderdagochtend dat het vuur grotendeels onder controle was.

Pakdemirli kondigde aan dat bij de brand in Akseki een 82-jarige man om het leven was gekomen.

Later op donderdag heeft Pakdemirli het aantal geactualiseerd tot drie, met nog twee doden in Değirmenli, een landelijke wijk.

Een beveiligingsbeambte verzorgt een bewoner die geëvacueerd is voor de branden.

Op sommige plaatsen bestreden de mensen de branden op eigen houtje, waarbij ze water spoten met slangen en emmers.

De branden leidden ook tot de massale sterfte van vee in landelijke gebieden, terwijl de plaatselijke bevolking worstelde om hun kuddes in veiligheid te brengen.

Galip Kara, een andere buurtbewoner, zei in tranen dat hij ternauwernood de dieren in zijn stal had gered.

“Ik opende de deur en nam ze mee naar buiten, waarna we vluchtten en een heuvel opklommen waar het vuur niet kwam. Het vuur was op weg naar het centrum van Manavgat toen ik het voor het laatst zag,” zei hij.

Volkan Hülür, districtsgouverneur van Akseki, vertelde Anadolu Agency (AA) dat brandweerlieden erin slaagden om binnen 15 minuten te reageren op de brand in Akseki. Desondanks heeft het snel om zich heen grijpende vuur “80% van de huizen verbrand” in de wijk Kepezbeleni.

Brand in Marmaris

Een andere brand brak uit in Marmaris, een andere populaire vakantieplaats ten westen van Antalya, en leidde tot bezorgdheid hoewel ze veel kleiner was dan de brand in Manavgat.

Brandweerlieden vochten tegen een brand die uitbrak in een gebied waar vorige maand een andere bosbrand een klein stukje bos verwoestte.

Op televisiebeelden waren de vlammen te zien die een gebied naderden dat bezaaid was met hotels. Uren later brak er brand uit in Bodrum, een plaats die waarschijnlijk populairder is dan Marmaris als vakantieoord, in een gebied dat de stad verbindt met het Milas-district van de provincie Muğla.

Bij een andere kleine brand in Datça werd donderdag een dennenbos beschadigd. Elders brak woensdagavond een bosbrand uit in het district Kozan van Adana en opnieuw wakkerde een sterke wind de vlammen aan.

Ook in Adana brak brand uit in een bos in het district Aladağ en leidde tot evacuaties, terwijl tien mensen die vastzaten in een brandend gebied werden gered.

Bosbranden in Turkije

Tijdens de droge zomermaanden zijn er vaak bosbranden in het Middellandse Zeegebied en de Egeïsche Zee in Turkije, hoewel sommige bosbranden aan brandstichting worden toegeschreven.

Bron: Sabah