De Venezolaanse President Nicolas Maduro was woensdag een van de speciale aanwezigen op de uitzonderlijke top van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS) in Istanbul.

Reactie op Trump

De top werd samengeroepen door President Recep Tayyip Erdoğan als reactie op de recente beslissing van de Amerikaanse President Donald Trump. Deze heeft onlangs Jeruzalem erkend als de hoofdstad van Israël.

Voor het vertrek naar de OIS-top, zei Maduro dat het doel van zijn bezoek was om “alles te evalueren dat te maken heeft met de solidariteit voor de Arabische bevolking van Palestina die de agressie van een imperialistische regering moet ondergaan”. Hiermee refereert hij naar de Verenigde Staten.

Overgrote meerderheid veroordeelt (beslissing) Trump

Venezuela is een van de overgrote meerderheid aan landen ter wereld die de beslissing van Trump afkeuren over Jeruzalem. De beslissing van de Amerikaanse President op 6 december werd wereldwijd veroordeeld. Het veroorzaakte ook veel protestacties in de hele moslimwereld, waaronder Palestina, Lebanon, Turkije en Indonesië.

De Israëlische veiligheidseenheden doodden twee Palestijnen en maakten honderden gewonden tijdens manifestaties in Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

Sabah