De Verenigde Staten hebben sinds de regering van Obama grote steun gegeven – aan de PKK gelieerde – organisatie Volksbeschermingseenheden (YPG) en ze zullen het YPG-terrorisme en haar kindsoldaten blijven bevorderen, volgens een recente tweet van het VS Centraal Commando (US CENTCOM).

CENTCOM deelde eergisteren een tweet op zijn officiële Twitter-account met een afbeelding van kindsoldaten van de YPG, waarbij vermeld werd dat ze “klaar voor de strijd” waren. De tweet kreeg forse kritiek vanuit bepaalde kringen in Turkije, die CENTCOM beschuldigden voor zijn steun aan terroristen en het goedkeuren van de rekrutering van kindsoldaten. Het Commando deelde maandag een soortgelijke foto op Twitter met de YPG kindsoldaten.

Bij navraag verklaart het Amerikaanse ministerie van Defensie, dat de VS momenteel geen voorwaarde heeft inzake leeftijd bij de levering van wapens aan groepen in Syrië, daarmee een oogje dichtknijpend bij de rekrutering van kinderen door de YPG. Daarnaast vertelt een Pentagonfunctionaris tegen het Anadolu Agentschap (AA) dat, hoewel het niet aanvaardbaar is dat iemand onder de leeftijd van 18 bewapend wordt en meedoet met een oorlog, dat toch gezien “de situatie in de regio en de culturele structuur” niet verrassend is. Hij benadrukt dat de VS alleen uitrustingen verstrekt aan groepen in Syrië en ​​hen vraagt om alleen tegen Daesh te vechten. “We kijken niet naar wie ze aanwerven”, zegt hij.

Het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind stelt ten aanzien van de betrokkenheid van kinderen bij gewapende conflicten: “Gewapende groepen die losstaan van de strijdkrachten van een staat mogen in geen enkele omstandigheid personen onder de leeftijd van 18 jaar rekruteren of gebruiken tijdens vijandelijkheden.”

Terroristische groep

Op een vraag van AA vraag over dit onderwerp zegt woordvoerder van het Pentagon, kapitein Jeff Davis dat hij geen kennis over de kwestie had. “Ik weet niet of het voeren van een oorlog een leeftijdsgrens heeft”, antwoordt hij.

De VS beschouwt de Democratische Unie Partij (PYD), de Syrische uitloper van de PKK, en haar gewapende vleugel, de YPG, als effectieve krachten in de strijd tegen Daesh in Syrië. Turkije, een NAVO-bondgenoot, stelt dat Washington haar krachten heeft gebundeld met een terroristische groep.

Kindsoldaten

De PYD/YPG heeft onlangs de dienstplicht ingevoerd voor alle jongens en meisjes ouder dan 16 jaar in de stad Manbij, gelegen op de westoever van de rivier Eufraat. AA citeert lokale bronnen die melden dat de PYD/YPG kindsoldaten aanwerft en traint en ze vervolgens voor 100 dollar salaris naar actieve PYD fronten stuurt. De groep heeft zo’n actie eerder uitgevoerd in het district Afrin.

Het heeft ook een reputatie van het dwingen van kinderen om aan hun zijde te vechten in de Syrische burgeroorlog. Op 1 september ging een video viral, waarin een klein meisje naar verluidt verteld werd om met een ​​automatisch wapen te schieten. Dit gebeurde in een door de PYD gecontroleerd gebied in het noorden van Syrië. De video werd door Twitter-gebruikers beschreven als verder bewijs van kindermishandeling door de terroristische groepering.

Regionale minderheidsgroep

De Yezidi’s, een regionale minderheidsgroep, hebben ook last van onderdrukkende daden door de PKK en PYD. “De terroristische groeperingen reden Yezidi kinderen naar het front, door hen te bedriegen of te ontvoeren in Irak en Syrië”, dat verklaarde gouverneur van het Sinjar District Mehma Halili van de Koerdische Democratische Partij (KDP) vorig jaar.

Sabah