Foto: Ted Malloch (AP Photo).

Ted Malloch, de Amerikaanse ambassadeur bij de Europese instellingen, denkt dat de Verenigde Staten, Fethullah Gülen snel zal uitleveren.

In een interview met de zender NTV, verklaarde Malloch dat hij denkt dat Trump en Putin goede banden zullen onderhouden. “Turkije is een NAVO-lid en onze strategische partner”, zei Malloch. De ambassadeur erkende ook de rol die Fethullah Gülen en zijn organisatie (FËTO) heeft gespeeld in de mislukte staatsgreep van juli 2016.

Ontmoeting

Volgens Malloch heeft de Amerikaanse president al verschillende constructieve gesprekken gehad met Erdoğan via de telefoon. De ambassadeur voegde hieraan toe dat een persoonlijke ontmoeting waarschijnlijk zal volgen. “Ik geloof dat Trump op de hoogte is van het belang dat Turkije voor ons heeft, zowel op economisch vlak, als in de defensie en politiek,” aldus Malloch.

De ambassadeur verklaarde dat een ontmoeting tussen beide staatshoofden waarschijnlijk op de G20 bijeenkomst in Hamburg zal plaatsvinden.

PYD

Hoewel Malloch niet gemachtigd is om commentaar te geven over het beleid van de Trump administratie, verklaarde hij dat het hem niet zou verbazen, dat de Verenigde Staten haar standpunten over de Democratische Unie Partij (PYD) – die als een Syrische tak van de PKK wordt beschouwd – zal veranderen: “We moeten er rekening mee houden dat er terroristen zijn die een strijd aan het voeren zijn tegen de Turkse staat.” Verder verklaarde Malloch dat de Trump administratie haar buitenlandbeleid binnen de 60 dagen zal openbaren.

Sabah