Traditioneel Turks spel Mangala erkend door UNESCO

De UNESCO heeft het traditionele Turkse strategiespel Mangala toegevoegd aan de Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Dit tot grote tevredenheid van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Mangala is een Turks bordspel dat draait rond intelligentie en strategie. Het wordt gewoonlijk gespeeld met twee of in groepjes.

Mangala (of mancala) bestaat al vijf eeuwen in de Turkstalige wereld en het is nog steeds populair op het Turkse platteland. Het spel wordt gespeeld met 48 stenen. Op een spelbord zijn er twee rijen van zes identieke putten, dus samen 12 putten, en verzamelbekkens, waarin de spelers stenen moeten verzamelen.

Er bestaan ook varianten op het spel in sommige Afrikaanse landen.

Uit onderzoek is gebleken dat er ‘Mangala-achtige’ spellen bestaan van Afrika tot Azië en zelfs op bepaalde eilanden in de Stille Oceaan.

Er zijn meer dan 800 varianten bekend. Daartussen zijn vaak overeenkomsten wat betreft het spelverloop.

Volgens de regels van de Wereldnomaden-spelen begint het spel als volgt: de spelers verdelen alle 48 stenen over de 12 putten, dus in elke put komen vier stenen te liggen. De verzamelbekkens zijn nu leeg.

Als er met twee gespeeld wordt, krijgt elke speler de zes putten toegewezen die aan zijn kant van het bord liggen. Het doel van elke speler is om zo veel mogelijk stenen in zijn verzamelbekkens te krijgen. De speler die op het einde de meeste stenen heeft verzameld, is gewonnen.

Het spel werd vooral gespeeld in paleizen, in herbergen en op het binnenplein van de moskee in de Ottomaanse periode.

Het is een middel voor socialisatie en cultuuroverdracht, volgens het ministerie van Cultuur en Toerisme.

Bron: TRT World

S.V.R.