Foto: een beeld van de Basilica-cisterne in Istanbul (8 september 2019)

Als er een aardbeving zou komen, zou de Basilica-cisterne in Istanbul meteen kunnen instorten. Dat zeggen de autoriteiten.

De cisterne werd gebouwd door de Byzantijnse keizer Justinianus in 542 n.C. om het paleis van water te voorzien. Momenteel wordt ze gerestaureerd.

Het risico is aan het licht gekomen door de restauratiewerken, die al vier jaar duren.

Dat heeft Oktay Özel, hoofd van het Departement Cultureel Erfgoed van het stadsbestuur van Istanbul (IBB), donderdag gezegd. “We kunnen geen seconde langer wachten om de cisterne te verstevigen,” legt hij uit.

Basilica Cisterne

“Er zijn ijzeren draagbalken geplaatst tussen de zuilen, ter vervanging van de originele houten draagbalken. We hebben ontdekt dat daar gaten tussen zitten. Deze draagbalken werden geplaatst bij de vorige restauratie, in de vroege jaren van de republiek, maar zijn mettertijd verroest,” vertelt hij in een interview met het persagentschap Demirören (DHA).

Nu wacht men op de goedkeuring van de raad voor het behoud van historische structuren om te beginnen met de verstevigingswerkzaamheden.

“Het is moeilijk om dergelijke werken uit te voeren op beschermde monumenten, dus we hebben maar beperkte bewegingsvrijheid.”

Basilica Cisterne

Volgens Özel lopen ook de gebouwen die eromheen staan, in het district Fatih, gevaar.

“Het is een plaats waar veel toeristen komen en waar nog andere openbare en private gebouwen staan. We moeten de veiligheid daarvan zo snel mogelijk garanderen.”

De Basilica-cisterne wordt in het Turks Yerebatan Sarnıcı genoemd, wat ‘gezonken cisterne’ betekent.

Het is één van de populairste toeristische trekpleisters van Istanbul. Het ligt op wandelafstand van een aantal andere bezienswaardigheden uit de Byzantijnse en de Ottomaanse tijd, zoals de Hagia Sophia, de Sultanahmet-moskee of de blauwe moskee.

Bron: Sabah

S.V.R.