De hoofdofficier van justitie van Istanbul heeft een onderzoek ingesteld tegen de beroemde popzangeres Gülşen naar aanleiding van haar uitspraken tegen de leerlingen van de religieuze staatsscholen “imam hatip”.

De beelden van het concert van Gülşen op 24 augustus waarop ze zei: “Hij heeft vroeger op imam hatip gestudeerd, zijn perversie komt daar vandaan,” hebben felle kritiek uitgelokt op de beroemde zangeres.

In het onderzoek dat werd ingesteld op beschuldiging van “aanzetten tot haat en vijandigheid onder het publiek”, beval het openbaar ministerie dat Gülşen aanwezig moest zijn bij de politie.

Ook het ministerie van Onderwijs heeft gereageerd door een juridische procedure te starten en een verklaring af te leggen over het incident.

“We veroordelen de zangeres voor haar woorden die beledigingen en laster bevatten tegen een gemeenschap door onze imam hatip middelbare scholen te beschuldigen tijdens haar concert.”

“Het is nooit aanvaardbaar om denigrerende en marginaliserende woorden te maken ten opzichte van deze instellingen die generaties opvoeden met nationale en spirituele waarden of ons een van onze schooltypes,” voegde het ministerie eraan toe.

In zijn post op sociale media-account waarin hij Gülşen veroordeelde, zei minister van Justitie Bekir Bozdağ:

“Het gebruik van de taal van haat, vijandigheid en discriminatie en het provoceren van een deel van het publiek tegen het andere is ook respectloos voor kunst en kunstenaars.”

Niemand heeft het recht en de vrijheid om haat, vijandigheid en discriminatie te zaaien onder ons volk, voegde Bozdağ eraan toe.

Een bepaald deel van de samenleving aanvallen met de beschuldiging van “perversie” en proberen om Turkije te scheiden is een haatmisdaad en een schande voor de mensheid,” zei de woordvoerder van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) Ömer Çelik.

Ook Ali Erbaş, het hoofd van Türkiye’s Religieuze Zaken Directoraat (Diyanet) reageerde veroordelend op de zanger.

“Het is onaanvaardbaar om de imam hatip scholen en hun leden te beledigen, die werden opgericht om op te roepen tot het goede, het goede te verspreiden en het kwade uit te roeien, en die deze zaak al 70 jaar leiden.”

Bron: Turkse media